Vinger aan de pols over rubberkorrels

14-10-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM – De gemeente Schiedam 'houdt de vinger aan de pols' waar het gaat over de rubberkorrels op de kunstgrasvelden in de stad. “We houden contact met de overkoepelende organisaties die zich met dit onderwerp bezighouden. Daarnaast bereiden wij ons voor op de uitkomsten van het onderzoek”, aldus een bericht vanuit het stadhuis waarmee de Schiedammers worden bijgepraat.

Het tv-programma Zembla meldde vorige week in een uitzending dat de rubberkorrels die in kunstgras zijn verwerkt, mogelijk kankerverwekkend zijn. Daarover ontstond in het land de nodige commotie, ook al stelden de autoriteiten (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -RIVM, de GGD en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) dat de velden gewoon kunnen worden gebruikt om te sporten. Overleg eerder deze week tussen de verschillende betrokkenen veranderde niets aan dat advies.

Het onderzoek waarop ook Schiedam wacht, is dat van het RIVM. Dat gaat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, twee nieuwe onderzoeken starten: eentje dat alle met rubber ingestrooide kunstgrasvelden van Nederland in kaart moet brengen en een ander literatuuronderzoek naar de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels. Als de velden met het rubbergranulaat bekend zijn, wordt daar een representatieve steekproef gehouden waarbij het gehalte van verschillende stoffen in het rubbergranulaat wordt bepaald. Ook de Europese Commissie is bezig met een onderzoek naar de risico’s van rubbergranulaat.

De resultaten van de onderzoeken van het RIVM worden nog dit jaar verwacht, dat van de Europese Commissie volgt begin 2017. “We bekijken wat verschillende uitkomsten voor Schiedam kunnen betekenen, zowel technisch als financieel”, laten burgemeester & wethouders zeggen in de update. “Zodat we, als dat nodig is, direct kunnen handelen op het moment dat het RIVM de resultaten van het onderzoek bekendmaakt.”

In Schiedam zijn kunstgrasvelden van het mogelijk gevaarlijke type in gebruik bij Hermes DVS, PPSC, Kethel Spaland, Excelsior'20, SVV en HBSS.
 Gerelateerd