Vlietland van elf naar 24 in AD-ranglijst

03-11-2017 Gezond Redactie

Het Vlietland maakte werk van Hix

SCHIEDAM - Franciscus Vlietland komt in de AD Ziekenhuis Top 100, die vandaag wordt gepresenteerd, uit op plaats 24. Dat is een daling na de elfde plek van vorig jaar.

In een reactie aan de krant die het onderzoek heeft uitgevoerd, laat de ziekenhuisdirectie weten dat die positie, en met name het zakken in positie, reden is voor zorg. Zusterziekenhuis Franciscus Gasthuis in Rotterdam zakt van plaats zes naar 56.

Mogelijk heeft invoering van een nieuw systeem voor elektronische verwerking van patiëntgegevens zijn weerslag op de prestaties van beide ziekenhuizen. Eind oktober vorig jaar werd informatiesysteem Hix ingevoerd. Dat zorgde voor grote veranderingen in de werkprocessen: verplegers aan het bed worden meer gestuurd door het systeem; apparatuur aan het bed is gekoppeld aan Hix en wordt automatisch uitgelezen; verpleegkundigen krijgen meldingen en alarmpjes om er voor te zorgen dat zij met regelmaat deze gegevens uitlezen; artsen zitten vaker achter de computer om meer informatie in te voeren dan ze tot dan deden.

Een ander element dat voor een lagere positie van het Schiedamse ziekenhuis - overigens hoog in vergelijking met scores in eerdere jaren van de AD-ziekenhuismeter - kan zorgen is de fusie met het Franciscus Gasthuis. Stapsgewijs zijn de eerste bestuurlijke en financiële banden afgelopen jaren uitgebreid naar een samengaan op operationeel niveau. Zie bijvoorbeeld de nachtsluiting van de Spoedeisende Hulp van het Vlietland, met de achterliggende gedachte dat patiënten zich aan de Kleiweg bij het Gasthuis kunnen melden. Het AD schrijft zelf dat het 'vaker is opgevallen dat fusieziekenhuizen (tijdelijk) minder goed scoren'. De Autoriteit Consument en Markt deed daar onderzoek naar en constateert dat een fusie consequenties kan hebben voor de kwaliteit van zorg. "Zo kan de aandacht voor kwaliteit verslappen en kunnen wachttijden oplopen door de onzekerheid en afleiding van het primaire proces tijdens het fusietraject."

Het Vietland komt uit volgens het AD op een score van 77,77. Nummer één op de lijst, het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem komt tot ruim negentig punten, hekkensluiter MC Slotervaart in Amsterdam komt tot 51,11.

In de regio doet het Ikazia het volgens de Top 100 het best. Het ziekenhuis 'op zuid' komt op plek zes, direct gevolgd door het IJsselland in Capelle op zeven. Reinier de Graaf in Delft verschijnt op plaats achttien, het Haga Ziekenhuis op negentien. Dan dus op 24 Franciscus Vlietland.

Direct onder het Schiedamse ziekenhuis staat het Albert Schweitzer in Dordt. Het Maasstad komt op plek 35, het Havenziekenhuis (nog) op 38, het Groene Hart in Gouda op 39 en het Franciscus Gasthuis op 56, direct gevolgd door het Lageland in Zoetermeer en het Haaglanden MC op 68.

Overigens raar dat het AD op zijn voorpagina kopt 'Franciscus Vlietland zakt af'. Bljkbaar waren de verwachtingen op de redactie van de Schiedamse prestaties hooggespannen. De krant noemt daarbij het aantal stervensgevallen na een darmoperatie vanwege kanker als factor. In het Vlietland overleden in de gemeten periode twaalf mensen na zo'n operatie, op een aantal uitgevoerde operaties van 187. Bij nummer één Rivas waren die aantallen elf op 125, bij nummer twee Tergooi 17,3 op 143. Dat soort gegevens helpt de ranglijst zeer relativeren.Gerelateerd