Wandelen tijdens de Nacht van de Nacht

21-10-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Het donker beleven. Dat is het doel tijdens de rondgang die door Mooi Werk wordt georganiseerd tijdens de Nacht van de Nacht.

Volgende week zaterdag is het zover. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement, georganiseerd door de natuur- en milieufederaties. In het hele land zijn er dan evenementen die gaan over donker en licht. Organisaties als gemeenten en bedrijven, maar ook particulieren, worden opgeroepen hun lichten voor kortere of langere tijd te doven. Want dat er altijd licht is, dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend als mag lijken. Licht uit het stopcontact is er niet voor niets.

De cultuurscouts van Mooi Werk geven de Nacht van de Nacht in Schiedam dit keer het thema 'nachtdieren' mee. “Als de zon ondergaat, vindt er meer verandering plaats dan alleen het verdwijnen van het licht”, zo verklaren zij. “De natuur ondergaat een metamorfose. Dieren die overdag actief waren, zoeken hun schuilplaatsen op. Maar daarmee wordt het niet rustiger buiten. De natuur trekt een nieuw blik dieren open. Misschien wel meer dan er overdag te vinden zijn.”

De dieren, en ook de andere verrassende ontdekkingen die te doen zijn als de lichten uit zijn – 'als je ogen niets meer waarnemen, nemen andere zintuigen het over' –, komen langs in een wandeling van een uur over de Harrewegh. Vanaf de Dorpskerk daar vlakbij vertrekt er iedere vijf minuten vanaf zeven uur 's avonds een groep met maximaal vijftien wandelaars, onder begeleiding van gidsen van de Groene Raat, De Boshoek en het Natuur en Milieu Educatiecentrum. De wandeling wordt niet 'eng', dus kinderen vanaf vijf jaar kunnen mee, aldus Mooi Werk.Gerelateerd