Zeven zaken krijgen Jillis-keurmerk

27-08-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Wethouder Mario Stam en de Schiedamse ambassadeurs voor homo's en lesbiënes hebben zeven Schiedamse bedrijven het Jillis-keurmerk verleend. De ondernemers krijgen het predicaat omdat zij stelling nemen tegen discriminatie.

Het Jillis-keurmerk heeft als oogmerk te benadrukken wat Schiedam graag wil zijn: een stad waar iedereen welkom is en volwaardig kan meedoen – ongeacht leeftijd, sekse, huidskleur, religie of seksuele geaardheid. Ook de gemeente Schiedam ontvangt het keurmerk. Dat krijgt een prominente plaats in de receptiehal van het gemeentehuis.

De zeven Schiedamse zaken die het keurmerk vanmorgen in ontvangst namen zijn Albert Heijn, Verroux mode, Expreszo thee en koffie, slijterij en wijnhandel Alambic, Schiedams Boekhuis, Stof Studio Shop en Argentijns restaurant La Salita. Eerder dit jaar hebben Rosa bloemsierkunst, Het Roze Café, Jeneverie t Spul, Juwelier Verkade en Silco Fashion dit keurmerk al ontvangen.

Sinds 2013 heeft Schiedam zogenaamde LHBT-ambassadeurs: inwoners die zich sterk maken voor Schiedammers met een andere seksuele geaardheid. De ambassadeurs adviseren onbezoldigd over het gemeentelijke beleid inzake lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Zij proberen bij te dragen aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Het Jillis-keurmerk is vernoemd naar Jillis Bruggeman, een Schiedammer die op 9 maart 1803 ter dood is veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit.

Stam: “Discriminatie is niet alléén te bestrijden met wetten en regels. Daarbij is de hulp van élke Schiedammer nodig. Waak met ons mee tegen intolerantie, uitsluiting en discriminatie. Net als de Schiedamse ondernemers die dit keurmerk krijgen. En de LHBT-ambassadeurs.”Gerelateerd