Gezocht: sociaal en cultureel betrokken Schiedammers voor Rooie Molen Prijs

15-12-2015 Home Redactie

SCHIEDAM – Vorig jaar spande het erom: welke sociaal en cultureel betrokken Schiedammer zou naar huis gaan met de Rooie Molen Prijs? En welke Schiedammer verdient het dit jaar om aangemoedigd te worden? De SP zal voor de vierde keer de Rooie Molen uitreiken aan een persoon, instelling of vereniging die zich inzet op sociaal-maatschappelijk of cultureel gebied.

Alle Schiedammers mogen een vrijwilliger of instelling nomineren, maar het SP-bestuur kiest uiteindelijk de winnaar. Het is volgens voorzitter Frank van der Donk al aardig gelukt om mensen in het zonnetje te zetten de afgelopen vier jaar: “het is belangrijk dat mensen die cultureel en sociaal bezig zijn aandacht krijgen voor hun inspanning; dat we dat niet ongemerkt voorbij laten gaan, maar juist aanmoedigen en erkennen.” Aan het winnen van de prijs zit ook geen geldbedrag vast; “we bedanken ze met een bos bloemen en bonbonnetjes, het gaat erom dat ze niet in de anonieme massa van vrijwilligers verdwijnen.” 

De vorige winnaars waren allemaal vrijwilligers, maar ook instellingen en verenigingen mogen voorgedragen worden. Vorig jaar wonnen de vrijwilligers van wijkcentrum De Erker waar sluiting voor dreigde: “Zonder de inspanning van de vrijwilligers was De Erker waarschijnlijk gesloten. Ze hebben het goed opgepakt en het draait weer en ze kunnen zelfs uitbreiden”, aldus Van der Donk. “Maar er waren ook veel aanmeldingen voor Pand Paulus, dat vorig jaar op het nippertje de overwinning verloor.”  

Eerdere winnaars van de Rooie Molen waren de actiegroep voor behoud van Zwembad Zuid, Stichting Het Dak Op en stichting Tha New Generation.  

De SP wil graag zoveel mogelijk Schiedammers laten mee beslissen over wie de prijs krijgt. Lezers mogen hun suggesties tot begin januari sturen naar: schiedam@sp.nl