Categorieën

Service

Historisch tegeltableau van de Singelschool niet gered

Historisch tegeltableau van de Singelschool niet gered
Onderwijs

Historisch tegeltableau van de Singelschool niet gered

  • Redactie
  • 26-01-2016
  • Onderwijs
Historisch tegeltableau van de Singelschool niet gered

SCHIEDAM -  De poging om het historische tegeltableau van de Singelschool te redden is niet gelukt en daar zijn Schiedammers niet blij mee. Criticasters vermoedden dat het metselwerk niet op zorgvuldige wijze werd verwijdert waardoor behoud van het tableau niet waarschijnlijk leek; zij hebben helaas gelijk gekregen. 

Op sociale media is de kritiek op sloopbedrijf Boy Limmen Sloopwerken BV niet bepaald mild. ‘Het roekeloze slopen gaat gewoon door’ zegt Danny Post op Twitter en in een bijdrage op een Schiedams forum vroeg iemand zich af of hij “naar een aflevering van Buurman & Buurman stond te kijken toen twee heren vanmiddag vanaf een gammele steiger de gevel aanvielen met een pneumatische hamer.”

“Het is ontzettend jammer dat het gebeurt”, vindt ook Ruud Poels van de Historische vereniging Schiedam. “De tegeltjes zijn direct bij de bouw aangebracht zoals gebruikelijk was bij scholen die gebouwd werden door de gemeente. Dit zijn ook nog eens echte tegeltjes, soms werd er terracotta gebruikt.” Maar tegelijkertijd moeten we ons afvragen of het haalbaar was om het tableau te redden gezien het tijdsbestek van de sloop en de tijd die het kost om zoiets mooi te verwijderen: “Die terracotta stenen zijn waren stevige blokken, die kun je best vervoeren, maar deze tegeltjes zijn een halve centimeter dik. Hak ze er maar eens mooi uit met een half versteende laag metselwerk van honderd jaar oud, daar ben je wel even mee bezig.”

De sloop van de Singelschool betekent niet alleen het verdwijnen van de laatste school in Schiedam met die bouwstijl en -vorm, maar het tableau toonde ook het vooroorlogse gebruik om scholen, in plaats van een naam, een letter toe te kennen. “Je zat op school A. of J. of G., op een gegeven moment is dat verandert en kregen openbare basisscholen een naam. Als alleen al de tegels met de letter van de school behouden waren gebleven, dan hadden we iets bijzonders overgehouden.”