Spannende verhuizing van historische maquette Jenevermuseum

19-01-2016 Home Redactie

SCHIEDAM – Het was heel spannend vanmiddag toen de historische maquette van de branderij met een heftruck naar de eerste verdieping van het Jenevermuseum werd gehesen. De maquette heeft twintig jaar lang in de entreeruimte gestaan, maar krijgt nu een plek in de vaste opstelling een verdieping hoger.  

"Het leuke aan de maquette is dat je precies kunt zien hoe de branderij er vroeger uitzag, hoe het hele interieur eruit zag", vertelt directeur Marjolein Beumer. "Maar toen de maquette in de entreeruimte stond kon je er moeilijk inkijken; nu staat hij middenin de zaal. De maquette is nu onderdeel van het verhaal van de jenever en hoe jenever gemaakt wordt."

De maquette is rond 1947 gemaakt en dus vrij kwetsbaar. "Het is een oud en kwetsbaar object en dan is het heel spannend als dat omhoog moet. Uiteindelijk hebben we het in twee pogingen naar boven kunnen halen en naar binnen kunnen steken. Met behulp van een aantal mensen hebben we hem op zijn plek kunnen zetten", aldus Beumer.

Hoelang de maquette op de eerste verdieping blijft is nog niet duidelijk: "Over een paar jaar gaan we ook herinrichten en we weten nog niet hoe het museum eruit komt te zien, maar hij staat voorlopig in de vaste opstelling."


Gerelateerd