Anton Swaneveld: meer dan een halve eeuw in de muziek

08-01-2018 In memoriam Kor Kegel

Anton Swaneveld, hier met zijn vrouw Liz, zat meer dan een halve eeuw in de muziekSlaap maar lekker, kleine meid

Beschermeng’len maken hier overuren

In de verte blaft een hond

Maar verder, verder

Verder alles rustig aan het westelijk front

Het is een couplet uit ‘Nacht over Rijnmond’, een van de bekendste nummers van Pons & Swaneveld. De Schiedams-Vlaardingse troubadours traden jarenlang samen op, je kwam ze tegen in cafés, theaters, bilbiotheken en openluchtconcerten. In de vierde regel van het couplet kreeg het tweede ‘verder’ een bijzondere lading door de fantastische mix van de stemmen van Cornelis Pons en Anton Swaneveld.


SCHIEDAM – Cornelis Pons en Anton Swaneveld traden al een poos niet meer op. Het zal ook niet meer gebeuren. Anton sliep zaterdag rustig in, in het bijzijn van zijn vrouw Liz en naaste familie. Hij was al lange tijd ziek en de euthanasie vond volgens zijn uitdrukkelijke wens plaats op zijn vijfenzestigste verjaardag. De afscheidsdienst is woensdagmiddag om één uur in de Grote Kerk op de Markt in Vlaardingen.

‘Vlaardingen voor beginners’ was een bekend lied. Zelf waren ze als geboren Schiedammers al zeer ingeburgerd in Vlaardingen, ze waren allesbehalve beginners. Maar ze hadden vele herinneringen aan Schiedam getuige hun lied ‘Koffer in Schiedam’, waarin ze een mooie opsomming geven van ’t Vierkantje, La Venezia, de Koemarkt, het Zakkendragershuisje en vele plekken meer en waarin ze zingen nooit afscheid genomen te hebben van Schiedam, dat altijd in hun hoofden zal blijven malen – met een knipoog naar de Schiedamse molens. Het nummer was geïnspireerd door ‘Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin’ van Marlene Dietrich.

Anton Swaneveld had een lange ervaring in de muziek, al sinds zijn veertiende. In 1967 richtte Frans Wiegman de groep Iron Eearth op, waarin Anton zanger werd. Er was veel verloop in de band, die niet zo nodig het podium op hoefde en vooral voor de lol speelde, wat voor sommige muzikanten toch niet genoeg was. Een hoogtepunt was een live-optreden in de Lijnbaanhallen in Vlaardingen. Daar organiseerde Henk Kramer met zijn Nederlands Artiesten Bureau het festival Pop 76 en daar trad Iron Earth op in een programma met ook Cuby & The Blizzards en Earth & Fire.

Iron Earth trad ook op met Fleetwood Mac, The Yardbirds en Q65.

Jarenlang nam Anton Swaneveld de organisatie op zich van live-optredens op zondagmiddag in het Vlaardingse café De Waal. Daar kwam je dan ook menige Schiedammer tegen.


In de verte blaft een hond

Maar verder, verder

Verder alles rustig aan het westelijk frontGerelateerd