Cees Koogje maakte zijn bijnaam Mister Grote Kerk meer dan waar

21-09-2017 In memoriam Kor Kegel

Cees Koogje tijdens de uitzending van de ziekenomroep

SCHIEDAM – Hij was het plechtanker van de Grote Kerk in Schiedam. Een zeer vriendelijke en hulpvaardige man, met een rustige natuur en toch zeer gedreven. Ouderling van de protestantse kerk. Voorzitter van Stichting Muziek in de Grote Kerk. Bestuurslid van Inloophuis De Wissel. Actief in de Stichting Matthäus Passion Schiedam. En op vele andere manieren altijd aanwezig in de Grote of Sint Janskerk. Het leek wel alsof Cees Koogje in het kerkgebouw aan de Lange Kerkstraat 37 wóónde, zo vaak was hij er. 

Maar tien weken geleden werd kanker bij hem geconstateerd en het werd al snel hopeloos. Gisteren maakte zijn man Ruud Kats bekend dat Cees ‘s ochtends was overleden, thuis bij Ruud. “Met intens verdriet, maar dankbaar voor zijn steun en liefde voor mij en mijn gezin”, schreef Ruud.
Mieke Kats noemde Cees op Facebook een bonuspapa en -opa. Een tweede vader en grootvader. “Lieve Cees, bedankt voor alle kostbare herinneringen. We blijven goed voor jouw grote liefde en onze lieve papa zorgen”, schrijft Mieke.
Haar zus Mattanja: “Mijn lieve stiefvader is vandaag overleden. Het ging zo snel en langzaam tegelijk. Onvoorstelbaar. Ik ga je missen, Cees. We zullen er voor Ruud zijn, dat beloof ik je.”  

Cees Koogje was een zeer geziene Schiedammer. Hij nam meer dan twintig jaar geleden het initiatief tot inloopconcerten in de Grote Kerk, die volgens de toenmalige dominee Albert van der Klaauw (1928-2011) een zeer ‘muzikale kerk’ was vanwege de fantastische akoestiek. Cees stond aan de basis van De Wissel, het inloophuis aan het Broersveld 123b van Stichting Missionair Diaconaal Centrum Schiedam. Gisteren liet het bestuur van Stichting Matthäus Passion Schiedam weten dat Cees Koogje altijd een gewaardeerd bestuurslid is geweest.

In april was Cees Koogje te gast in het radioprogramma ZOS op Zaterdag van de Schiedamse ziekenomroep. Het ging ook over privé-omstandigheden, zoals dat op zaterdag 8 november 2014 zijn partnerschap met Ruud Kats werd ingezegend – Ruud was bekend vanwege diens spirituele bijeenkomsten in de kerk. Cees maakte het voornemen tot het huwelijk bekend op een redactievergadering van De Binnenkant in café Royal aan de Vlaardingerstraat. Een van de redacteurs vroeg hem hoe ‘zij’ heette. Hij zei: “Zij? Nee, hij. Wist je het niet dan?”  

Cees Koogje is 72 jaar geworden. De dankdienst voor zijn leven zal woensdag om half drie plaatsvinden, vanzelfsprekend in de Grote Kerk, want Cees Koogje werd wel Mister Grote Kerk genoemd. Een bijnaam die hij meer dan waar maakte. Ongetwijfeld zullen delen van de Matthäus Passion worden gezongen. Na de dienst zal de familie hem naar de Beukenhof brengen, waar hij wordt begraven.

Reacties