Het Startblok treurt om Jannie Dekker

23-06-2017 In memoriam Kor Kegel

Het overlijden van Jannie Dekker schokt velen

SCHIEDAM – Nog geen maand na het overlijden van haar partner Jacob Boven is woensdag Jannie Dekker in haar slaap overleden. Juf Jannie werkte 43 jaar in het openbare basisonderwijs in Schiedam. Op Facebook staan tientallen reacties van verdriet en ontzetting van leerlingen en oud-leerlingen, collega’s en ouders en verzorgers.  

Het Startblok was gisteren gesloten, maar ’s ochtends was er wel een bijeenkomst van groep 8, waaraan juf Jannie les gaf. Vandaag hebben heel veel scholieren en leerkrachten een afscheidsbezoek en bloemen gebracht en een gedenkboek getekend. Ook leerlingen en collega’s van lang geleden kwamen naar de school aan de Burgemeester Van Haarenlaan 871, hoek Piersonstraat, om gevoelens te delen. “Samen huilen we om het nu al gevoel van gemis”, staat op de Facebook-pagina van Het Startblok.

De school zorgt dat het gedenkboek bij de familie komt. Uit de reacties komt goed naar voren dat Jannie Dekker een populaire en zeer gewaarde juf was. Hart van goud. Een tweede moeder. Ze was altijd het eerst op school en ging het laatst weg. De reacties getuigen van ongeloof en groot verdriet.
Volgende week wordt van juffrouw Jannie in besloten kring afscheid genomen, laat Het Startblok weten.  

Jannie Dekker had zelf groot verdriet. Op vrijdag 26 mei overleed haar partner, Jacob Boven, op 66-jarige leeftijd. Hij was decennialang een zeer gerespecteerd onderwijsspecialist in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. “Ik heb veel waardering voor hem”, zei oud-wethouder Aad Wiegman vorige maand; hij had onder andere onderwijs in zijn portefeuille. “Jacob was rustig, aandachtig en geconcentreerd, nooit op de voorgrond staand, maar gewoon de man op de juiste plek.” 
Jacob Boven kwam uit Weiwerd, een dorpje nabij Delfzijl dat plaats moest maken voor industrie. Hij kwam al veertig jaar geleden naar Schiedam. Elke vrijdagmiddag was het terras van ’t Vierkantje bevolkt door journalisten en onderwijskrachten, onder wie Jacob Boven en Jannie Dekker. 
Jacob was schoolhoofd en was betrokken bij het Onderwijsvoorrangsgebied Schiedam en de invoering van het schoolmaatschappelijk werk op alle basisscholen en speciale scholen. Later werd hij teamleider Educatief Beleid van de gemeente Schiedam. Hij was contactpersoon van de Technetkring, een samenwerkingsverband van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Jacob en Jannie woonden in de directe omgeving van de Plantage, sinds de oplevering van het Kruithuis.