Jan Kemps, een Heer van Stand

17-08-2017 In memoriam Kor Kegel

Jan Kemps, een Heer van StandJan Kemps bij het onthulde beeld van Ollie B.Bommel

SCHIEDAM – Hij liep niet in een geruit jasje, zoals heer Olivier B. Bommel. Altijd zag Jan Kemps er uit als een keurige ambtenaar. Maar in dat pakkie-deftig stak een vrolijk personage, een man met snaakse humor, een geinige initiator. En daar heeft het plaatsje Den Bommel op Goeree-Overflakkee veel toeristisch voordeel van. Nog steeds.  

Jan Kemps is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Zijn grootste lokale bekendheid in Schiedam kreeg hij dertig jaar geleden als ambtenaar met culturele en horecagerelateerde taken. Hij was een gangmaker. Later werd hij registrator en collectiebeheerder van het Stedelijk Museum Schiedam, toen nog een gemeentelijk museum, en daar kon hij zich naar hartelust werpen op schadeherstel van oude objecten. Daar was hij heel kundig in.  

Maar zijn huzarenstukje was in 1994 de oprichting van de Heren van Stand, samen met toenmalig burgemeester Reinier Scheeres. De ambtenaar en de burgemeester kenden elkaar wel uit het stadskantoor, maar beter nog omdat ze elkaar geregeld ontmoetten op boekenbeurzen, vooral als het ging om Ollie B. Bommel, samen met Tom Poes een voortreffelijke creatie van striptekenaar Marten Toonder (1912-2005). Toen Jan Kemps hoorde dat het door de Schiedamse beeldhouwer André Henderickx gemaakte beeld van heer Bommel in Den Bommel in slechte staat verkeerde, stapte hij naar burgemeester Scheeres en binnen vijf minuten besloten ze tot de oprichting van het genootschap Heren van Stand, dat geld ging inzamelen voor een nieuw beeld.

Dat werd ontworpen door Harr Wiegman, die het met Marten Toonder uitvoerig had over zijn specifieke talent om tweedimensionale figuren om te werken naar driedimensionale beelden. Toonder toonde zich na voltooiing van Harr’s project buitengewoon content. Toonder prees de zwierigheid van het beeld, maar zeker ook het hoogteverschil. Het kleibeeldje van Henderickx had op een lage sokkel gestaan. Het veel grotere bronzen beeld van Harr kwam op een hoge sokkel en komt daardoor op het Emmaplantsoen in Den Bommel veel beter tot zijn recht. Het staat er niet zo ver van de Ollie B. Bommelschool, die nog beschikt over het eerste Schiedamse Bommelbeeldje.

Het Bommelbeeld in Den Bommel was er niet gekomen zonder Jan Kemps. Deze zei over het resultaat: ,,Het is een wandelend, parmantig voortstappend Bommelbeest geworden, hoewel je bij Bommel eigenlijk nooit aan een beest denkt. Je denkt toch primair aan de mens als je Bommel leest.’’  

Oud-burgemeester Reinier Scheeres zei vanavond zich Jan Kemps te herinneren als een zeer blijmoedig, opgewekt mens, met de bijzondere eigenschap om zich zeer diep in iets te verdiepen en tot ontdekkingen te komen, ,,let wel, in een tijd dat er nog geen internet was!’’ zegt Scheeres. ,,Jan was een heel goede onderzoeker.’’  

Het door Harr Wiegman ontworpen Bommelbeeld werd op zaterdag 24 mei 1997 onthuld door Eiso Toonder, het oudste kind van Marten Toonder en Phiny Dick. De inwoners van Den Bommel vonden het een prachtig beeld en nog steeds is de goegemeenschap er dik tevreden over.  

Na de onthulling in 1997 vond Jan Kemps wel dat de Heren van Stand hun taak vervuld hadden en geen bestaansrecht meer hadden. ,,Na een eenvoudig doch voedzaam maal hebben we besloten onszelf op te heffen,’’ zei hij, toen 60 jaar.  

De crematieplechtigheid is vrijdag om drie uur op de Beukenhof. Condoleren kan ook morgenavond om zeven uur bij Monuta.

Reacties