Marian M. de Mol de Mooij gaf mensen nieuwe mogelijkheden

30-08-2017 In memoriam Kor Kegel

Marian M. de Mol de Mooij gaf mensen nieuwe mogelijkhedenMarian M. de Mol de Mooij had in haar mail-adres gewoon M4

SCHIEDAM – Nog voordat het ABC-complex in de Lange Kerkstraat werd gebouwd, nam Marianne de Mol de Mooij het initiatief om na te denken over de aankleding van dit stukje binnenstad. Als bestuurslid van de VVD-afdeling Schiedam organiseerde ze in 1992 een politiek café, waar het niet zou gaan over de nieuwbouwplannen, maar om de inrichting. De bestrating. Het groen. De straatverlichting. Vooruitdenken is altijd een kenmerk geweest van Marian M. de Mol de Mooij, in de nacht van zaterdag op zondag op 63-jarige leeftijd overleden.  

Het typeerde haar als VVD-bestuurslid, het typeerde haar later als gemeenteraadslid. Dat was ze van 1994 tot 2001. Ze werkte als ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar in haar ‘vrije tijd’ was ze met Schiedam bezig. En altijd met een goed oog voor Schiedammers die het moeilijk hadden. Ook na het raadswerk bleef ze zich inzetten voor mensen met problemen. Ze hielp ze met belastingzaken en andere rompslomp, waaronder problemen met de bureaucratie.

Als voorzitter van de regionale Stichting Mentor spande ze zich in om startende ondernemers in contact te brengen met ervaren professionals, zodat ze ervan konden leren en ook werkelijk vooruit kwamen. Ook was ze voorzitter van een organisatie voor microfinanciering, waarmee ze mensen met een goed idee net dat financiële zetje gaf om hun ambitie waar te maken. Soms zorgde ze er ook uit eigen portemonnee voor dat mensen nieuwe mogelijkheden kregen.  

Marian – aanvankelijk Marianne – was een gedreven netwerker. Actief in de Maatschappij voor Nijverheid en Handel, actief in de Rotary, actief in een landelijke vereniging van ondernemende mensen uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap, die elkaar vanuit hun eigen disciplines konden adviseren.  

De laatste jaren tobde Marian M. de Mol de Mooij met haar gezondheid. Ze werd voor kanker bestraald en hield daar bloedingen aan over – niet meer te genezen. De afgelopen weken klaagde ze over toenemende vermoeidheid, maar ze bleef mensen met raad en daad bijstaan. Zaterdagavond kreeg ze het benauwd. In het Erasmus MC werd geconstateerd dat ze een zeer ernstige longontsteking had. Daar is ze enkele uren later aan bezweken.
De uitvaartplechtigheid vindt donderdag in besloten kring plaats in Oegstgeest, waar haar moeder nog woont.

Reacties