Steef Engering wist voor elk probleem de oplossing

02-05-2017 In memoriam Kor Kegel

Steef Engering, hier nog op de foto met zijn vorig jaar overleden zwager John Reijmer

SCHIEDAM – Steef Engering (1939-2017) was een van de bekende gezichten van het Engering-‘imperium’, dat in Schiedam ijzerwarenwinkels had aan de Parkweg, de P.J. Troelstralaan, het Dr. Wibautplein, de Hof van Spaland en het Rubensplein en voorts in Capelle aan den IJssel en Den Bosch.

Hij was een van de zes kinderen van Theo Engering, die op vrijdag 1 mei 1931 zijn eerste luxe winkel in ijzerwaren, gereedschappen en huishoudelijke artikelen opende. Dat was aan het Rubensplein in Schiedam-West. Al zijn vijf zonen, Kees, Steef, Jacques, Sjef en Theo, zouden een ijzerzaak beginnen en zijn dochter Riet was het administratieve brein.
Maar de allereerste Engering ontstond al in 1834 op de Hoogstraat.  

Steef overleed op woensdag 19 april op 77-jarige leeftijd. Als 14-jarige was hij in de zaak van zijn vader gekomen – dat kon toen nog. Steef leerde de hele praktijk. Om advies te geven aan de klanten moest je zelf ook wel handig zijn en bedreven om met allerlei gereedschap om te gaan, bijvoorbeeld met boormachines en grasmaaiers.

,,Als Engering het niet heeft, vergeet het dan maar.’’ Dat was en is nog altijd het motto van Engering, waarvan de vestiging op het Rubensplein nog altijd bestaat, ondanks de concurrentie van bouwmarkten met voorverpakte materialen. Met persoonlijk advies, warenkennis en een soort Winkel van Sinkel met 40.0000 artikelen kan Engering de strijd nog steeds aan met de grote bouwwarenhuizen waar het personeel soms niet eens weet waar een artikel ligt.  

Steef Engering was een hardwerkende middenstander, die voor elk probleem een oplossing bedacht, zegt zijn neef Peter Engering, die nog altijd de oorspronkelijke zaak van opa Theo Engering op het Rubensplein runt.
,,Steef wist alles. Van een complete verbouwing tot aan het zoekgeraakte schroefje. Begonnen met huishoudelijke potten en pannen wist hij zijn zaak uit te breiden met grotere gereedschappen. Maar oom Steef bleef trouw aan de core business: boutjes en moeren en hang en sluitwerk.’’
Steef Engering was getrouwd met Carla Willemse. Zij kregen vijf kinderen en twaalf kleinkinderen.