Uitvaart aan de grote vaart

04-06-2019 In memoriam Kor Kegel


MAASSLUIS – Het heeft iets tijdloos, een uitvaartplechtigheid aan het water. De aula van crematorium De Dijk heeft grote ramen die uitzicht bieden op Het Scheur, zoals de rivier tussen de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg heet. De schepen varen af en aan, zoals dat altijd is geweest en nog tot in lengte van tijden zal blijven.

Natuurlijk kunnen tijdens de toespraken en de muziek de gordijnen dicht, als de familie dat wenst, maar als er na afloop de consumpties worden geserveerd, kun je met elkaar in gesprek terwijl cruiseschepen, tankers en oceaanreuzen aan je voorbijvaren. Een uitvaart aan de grote vaart is een fascinerende ervaring!

“Wij zijn blij met deze unieke locatie”, zeggen Henny Ammerlaan en Teun Kuijvenhoven, afkomstig uit het Westland. Zij namen het initiatief tot het crematorium. In het gereformeerde Maassluis van weleer was dat onmogelijk geweest, maar het gemeentebestuur is van deze tijd.

Crematorium De Dijk bevindt zich aan de Hooge Zeedijk 100, aan de rand van het Vlaardingse Oeverbos Lickebaert en vlakbij de Blankenburgverbinding in aanleg. Kuijvenhoven en Ammerlaan huren de installatieruimte en een kantoorvertrek van de gemeente Maassluis, die als eigenaar ook de begraafplaats beheert. Voor de catering is Uitvaartcatering Zuid-Holland (onderdeel van Délibert) ingeschakeld, een bekende speler in de uitvaartwereld. “Wij doen alleen de crematies”, zegt Teun Kuijvenhoven, die dertien jaar drager is geweest en ook betrokken was bij de begeleiding van uitvaarten en zodoende ervaring opdeed.

Naast het crematorium ligt de Nieuwe Begraafplaats van Maassluis. Deze kwam er in 2015, nadat er op de Algemene Begraafplaats aan de Willem de Zwijgerstraat 36 geen algemene graven meer werden uitgegeven. In juli 2016 kwamen er de aula en het crematorium bij, ontworpen door Stad & Land en gebouwd door het Schiedamse aannemingsbedrijf v.d. Tempel.

In de uitrusting van het crematorium hadden de twee ondernemers goed de hand. "Er bestaan veel verschillende ovens”, zegt Henny Ammerlaan. “Wij kozen voor een DFW 4000 Europe, mede omdat het van een Nederlandse producent komt.” Ze toont een ingenieus systeem van buizen en filters, wat te maken heeft met de zeer strenge eisen aan luchtkwaliteit.

De Dijk bevindt zich in een open, parkachtige omgeving met ruim voldoende parkeergelegenheid. Dat er geen aparte koffieruimte is, heeft ook voordelen. Zo gaat het plechtige deel van de uitvaart naadloos over in een gemoedelijke sfeer, waarbij de ligging aan de rivier merkbaar gespreksstof oplevert. De Rotterdamse regio is tenslotte groot geworden door de scheepsbouw en de havenondernemingen en veel bezoekers van de aula delen hun herinneringen als ze weer een bekend schip of een schip van een bekende reder voorbij zien komen.

Bij mooi weer gaan de deuren open en is er zelfs op het grasveld rondom gelegenheid tot condoleren.

Wie een afspraak met De Dijk heeft, kan ter plekke zien welke sierurnen en andere memorabilia zoal te koop zijn. “Iedereen heeft natuurlijk z’n herinneringen aan de overledene”, zegt Ammerlaan. “Toch hebben heel veel nabestaanden ook behoefte aan iets tastbaars, een symbool, of een kunstwerk waarin iets van de overledene is verwerkt.”

De Dijk heeft hiertoe plezierige contacten opgedaan op een door honderden mensen bezochte Uitvaartbeurs op maandag 20 mei in Rozenburg. Daar was goed te zien hoe veelzijdig de uitvaartbranche is en wat er allemaal mogelijk is. Crematorium De Dijk is een interessante optie voor inwoners van Voorne-Putten en Rozenburg, die tot dusver vooral gebruikmaakten van het crematorium in Rotterdam-Zuid.

De Dijk ondervindt eveneens een toenemende belangstelling uit het Westland en het Waterweggebied, niet alleen uit Hoek van Holland en Maassluis, maar ook uit Vlaardingen en Schiedam. Dat is indirect het gevolg van een jaarlijks onderzoek van Monuta, waarover Schiedam24 op woensdag 24 april publiceerde. Hieruit kwam naar voren dat van de crematoria in Schiedam en omgeving, Yarden Beukenhof veruit het duurst is.

Aanvankelijk was er in de berichtgeving even verwarring. Monuta had niet de cijfers van De Dijk, maar via internet leek De Dijk net zo duur uit te komen als Beukenhof. Dat is echter allesbehalve het geval. Het misverstand bestond omdat er een uitvaartondernemer is, De Dijck (met ck), die op zijn website pakketprijzen rekent voor een crematie bij De Dijk (zonder c). In dit pakket zijn diverse diensten inbegrepen die nodig zijn bij een uitvaart. De Dijck is gevestigd in Hoogvliet, maar de Hoogvlietse uitvaartondernemer Edwin Smid is hier niet bekend mee. “Beslist géén concurrent”, zegt Edwin Smid.

Henny Ammerlaan en Teun Kuijvenhoven begrijpen wel dat het voor de consument verwarrend is: “Wij hebben De Dijck gevraagd om de naam te veranderen, als hij van De Dijk gebruik wil maken. Juist ook omdat het een uitvaartonderneming is en geen crematorium.”

Ze laten hun tarieven zien. Beukenhof rekent voor een technische crematie 856 euro, volgens de Monuta-lijst. “Wij noemen dat een stille crematie, want het is een crematie zonder aanwezigen. Alleen is er de rouwwagenchauffeur. Bij ons kost dat 505 euro”, zegt Kuijvenhoven. Een technische of stille crematie kost bij crematorium Hofwijk (Delftweg 230 in Rotterdam-Overschie) 731 euro, bij Yardenhuis (Maeterlinckweg 101 in Rotterdam-Zuidwijk) 612 euro en bij Sint Laurentius (Nieuwe Crooswijkseweg 123) 525 euro.

Een crematie met gebruik van de aula kost bij Beukenhof 1472 euro. In De Dijk komt dat voor het eerste uur op 953 euro. Dat is dus net iets goedkoper dan een crematie met faciliteiten in Hofwijk, 975 euro. Maar bij De Dijk is een standaard-asbus of strooikoker inbegrepen in de prijs; dat is niet bij alle crematoria zo.

Een crematie met publiek en aula kost bij Yarden Beukenhof en Yardenhuis Rotterdam 1472 euro en bij Sint Laurentius 1013 euro. Voor die bedragen mogen de aanwezigen bij de twee Yardens drie kwartier blijven en bij Hofwijk en Sint Laurentius een half uur.

Henny Ammerlaan en Teun Kuijvenhoven zijn trots dat ze de tarieven scherp en klantvriendelijk kunnen houden. En ze wijzen op nog een voordelige positie. “Er is bij ons geen tijdsdruk. We willen rust uitstralen. Een uitvaartplechtigheid moet niet gejaagd verlopen. Je moet niet de indruk krijgen dat de condoleance voorbij moet zijn, omdat er om de hoek mensen voor een volgende uitvaart staan te wachten. Wij doen dus een beperkt aantal crematies per dag. Natuurlijk moet er brood op de plank, maar wij gaan niet ten koste van de rust en een sereen verloop op de commerciële toer”, zegt Kuijvenhoven.

Hij en Ammerlaan gaan ongedwongen met hun cliënten om. “Ik ben Teun”, zegt Teun als hij zich voorstelt. Daarom staat crematorium De Dijk bij veel mensen bekend als ‘het crematorium van Teun en Henny’.

Bekijk de foto's

Gerelateerd