'Linde Gas wil een op drie banen schrappen'

29-05-2017 Nieuws Redactie

Linde levert industriële en medische gassen

SCHIEDAM - Linde Gas Benelux is van plan een derde van de banen te schrappen, zo stelt FNV Industrie. De bond ziet de noodzaak en het nut van de aangekondigde reorganisatie van deze omvang niet in.
 
Het banenverlies doet zich voor, verdeeld over de verschillende vestigingen van het concern. Het hoofdkantoor van Linde Gas Benelux is gevestigd in Schiedam, in de Havenstraat. In 2003 werd het Duitse Linde volledig eigenaar van het voormalige Hoek-Loos. Afgelopen december kondigde Linde een fusie aan met het Amerikaanse Praxair (zie dit artikel).

Petra van ’t Hof, bestuurder FNV Industrie: "Ondanks de toelichting van de directie zien wij de noodzaak van gedwongen banenverlies niet in. Ook zijn wij sterk tegen de overheveling van een groep chauffeurs naar een vervoersbedrijf. Dit heeft grote nadelige consequenties voor hun arbeidsvoorwaarden."

FNV Industrie onderzoekt of op de situatie van de chauffeurs de regeling overgang van onderneming van toepassing is, waardoor de medewerkers hun oude rechten kunnen behouden.

Linde Gas is volgens de bond een winstgevend bedrijf. Van ’t Hof: "Ik heb de indruk dat deze rigoureuze maatregelen worden genomen om de investeerders tevreden te houden. De medewerkers voelen dat ook zo. Zij zijn bereid om nu al actie te voeren."

FNV Industrie vervolgt woensdag het gesprek met de directie over het aangekondigde verlies van banen. Ook moet de ondernemingsraad de adviesaanvragen nog beoordelen op nut en noodzaak. Van ’t Hof: "Voor ons is die beoordeling over de noodzaak cruciaal. De medewerkers zijn het echter zat. Zij staan niet achter de reorganisatie en zijn erg bezorgd. Om eventueel banenverlies, om verminderde voorwaarden voor chauffeurs, maar ook om de achterblijvers. Want wie zegt dat het bij deze reorganisatie blijft? Ook de komende fusie met Praxair kan leiden tot banenverlies."


Gerelateerd