Broodfonds gaat in oprichting

02-10-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Schiedam krijgt een nieuw broodfonds. Op de informatie-avond gisteren toonden genoeg aanwezigen serieuze interesse om een afsprakenavond voor een nieuw fonds te plannen. Deze staat voorzien op 5 november.

Een Broodfonds is een onderlinge arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandigen. Het zorgt er voor dat deelnemeners in geval van serieuze ziekte toch kunnen rekenen op inkomsten. Dat gaat volgens het principe van een schenkkring: als één lid ziek is, betalen alle andere leden een klein bedrag dat optelt tot een groot bedrag dat genoeg is om van te leven. Een Broodfonds telt tussen de twintig en vijftig leden.

Een groot deel van de ongeveer 25 aanwezigen op de info-avond in MET op de Hoogstraat, gisteren, verklaarde zich bereid in een nieuw op te richten fonds te stappen. Daarnaast hebben enkele mensen die niet aanwezig konden zijn, verklaard serieuze interesse in deelname te hebben. Dat is voor de Broodfondsmakers, het bedrijf dat het opzetten en onderhouden van broodfondsen in Nederland ondersteunt, een nieuwe bijeenkomst in Schiedam te beleggen. Op die avond worden afspraken gemaakt over de inrichting van het fonds. Deze worden vervat in het reglement van het nieuwe fonds; daarna liggen de afspraken vast, waarop geïnteresseerden ja of nee kunnen zeggen en het fonds na enkele weken een feit kan zijn.

De Schiedamse onderneemsters Cilia Batenburg en Anita van Pelt nemen het voortouw in het organiseren van de volgende vergadering. Nieuwe geïnteresseerden kunnen daar nog aanhaken. Het fonds krijgt waarschijnlijk een meerderheid aan Schiedamse deelnemers, maar ook Vlaardingers en Rotterdammers spraken gisteren uit mee te willen doen.

In 2013 werd in het oude postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam Broodfonds De Plank opgericht, met een sterke inbreng van Schiedamse leden. Broodfondsen kunnen naar stad worden opgericht, maar ook naar beroepsgroep of bijvoorbeeld door een ondernemersvereniging. 

Er zijn nu ongeveer 170 Broodfondsen in Nederland. Ruim zesduizend mensen zijn nu volgens deze formule 'verzekerd' voor arbeidsongeschiktheid.


Gerelateerd