Buren pakken criminele bedrijven samen aan

19-01-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - “We gaan voor het effect, niet voor de dossiers”, zegt burgemeester Cor Lamers over de aanpak van criminaliteit op het Rotterdams/Schiedamse bedrijventerrein Spaanse Polder/'s-Gravelandsepolder.

Sinds een jaar pakken de twee gemeenten de bestrijding van 'verborgen criminaliteit' gezamenlijk aan. In dat jaar zijn 'twintig tot veertig acties' geweest tegen dubieuze bedrijven, aldus Lamers. Dat kunnen autobedrijven zijn die aan heling doen, dekmantelbedrijven voor wietplantages of 'gewoon' bedrijven die er illegale praktijken op nahouden, zoals het aftakken van stroom ('voor de meter'), het onder de toonbank houden van wapens of uitkeringsfraude.

Lamers en zijn evenknie Achmed Aboutaleb 'vonden elkaar snel' in een aanpak van de problemen. Die maken immers dat de aantrekkelijkheid van vestiging op de bedrijfsterreinen daalt en kan leiden tot regelrechte ondermijning, waarbij malafide bedrijven het de bonafide collega's wel zeer moeilijk maken om op normale manier hun bedrijf uit te oefenen.

Dagelijks wordt er nu volgens Lamers gecontroleerd. Dat kan er toe leiden dat bedrijven hun leven beteren, maar het kan ook leiden tot vervolging door justitie, of een bestuursrechterlijke aanpak, waarbij de burgemeester een bedrijf enige tijd kan sluiten om de problemen op te lossen ('dat gebeurt nog in de meeste gevallen'). Andere wegen om bedrijven aan te pakken zijn via het erfpachtcontract met de gemeenten en ook door middel van een belastingnaheffing. Want behalve de gemeenten doen ook partijen als de douane en het Openbaar Ministerie, de DCMR, brandweer en politie, het UWV en de inspectiedienst SZW en ook de Landelijke Informatiedienst Voertuigcriminaliteit mee in de aanpak. En de Belastingdienst dus.

Dat alles heeft er volgens Lamers toe geleid dat ondernemers op de bedrijventerreinen weer vertrouwen krijgen in de overheid en zien dat deze slechtwillende collega's aanpakt. Dat biedt weer fiducie in investeringen. “Nu gaan we er mee naar buiten”, aldus Lamers, zodat ieder met criminele intenties duidelijk is: 'hier moeten we niet zijn'. “Het heeft geen zin om je met slechte bedoelingen hier te vestigen, want we zitten er boven op”, aldus de Schiedamse burgemeester.

De bedrijven in de 's-Gravelandsepolder en de Spaanse Polder bieden werk aan vijftien- tot twintigduizend mensen.

 


Gerelateerd