Café Kennis haalt kennis in huis

30-03-2017 Nieuws Kor Kegel

Het werd na vijf uur geleidelijk steeds drukker in café Kennis

SCHIEDAM – De Vlaardingerstraat heeft vanmiddag gevierd dat het aloude café Royal heropend is als café Kennis. Hiermee hebben de Schiedammers die de binnenstad via de Dam verlaten een nieuw ankerpunt gekregen. Om de hoek is er de zeer plezierige wijnbar Wijning, met terras, en nu heeft de noordwestelijke kant van Schiedam-Centrum er horecaversterking bij.

En niet van de minsten! Anette Kooij-Leermakers komt uit een stevige horecafamilie. Haar man John Kooij en haar neef Pascal Leermakers zullen café Kennis in de dagelijkse praktijk runnen, maar Anette zal zich vooral richten op de inhoud. Die begint voorzichtig met een koppelklaverjastoernooi met Pasen, maar al gauw zal Anette initiatieven nemen tot historische wandelingen en walking dinners, gecombineerd met quizvragen en kennisquizzes over Schiedam. “We heten niet voor niets Kennis”, zei Anette gistermiddag bij de heropening.  

Ondanks de opfrissing is Kennis een bruin café. Gebleven. Voorheen was café Royal een bruin café, waar al vroeg in de ochtend ambachtslieden, glazenwassers en postbodes een koppie koffie kwamen doen – of meteen al een opkikkertje. Het café werd tientallen jaren gerund door Truus en Wim Vink. Echter, na het overlijden van Truus op donderdag 8 oktober 2015 ging Wim de zaak afbouwen. Hij verhuisde van de woning erboven naar de Havenbogen – en zette de zaak te koop.

Nu staan er honderden cafés te koop in de Rotterdamse regio, dus Wim Vink moest geduld hebben. Maar Anette vond de locatie aantrekkelijk. Eerder had zij een café gehad aan de Vlaardingerdijk, hoek Aleidastraat. Het kriebelde…
En na veel geregel, omdat de gemeente nu eenmaal ook zo een eigen procedure heeft omtrent vergunningen, lukte het ook financieel. Bank, notaris, gepasseerde stations. De bruinige muren van café Royal konden opgefrist worden. Er ging een stevige lik witte verf tegen de muren – maar wat de genodigden vanmiddag opviel… was dat het karakter van Royal allesbehalve geweld is aangedaan. Belangrijke elementen zoals de bar, barkrukken en vatdeksel zijn behouden. Kennis is nog altijd een bruine kroeg. En als je op het terras gaat zitten… dan ben je Buiten Kennis. Zo staat het ook op de wandpanelen.

Onder de gasten bevonden zich centrummanager Phons Ockerse, Kees Janse van Zaal Beatrix, verschillende ondernemers uit de directe omgeving – en uiteraard Wim Vink, in zijn beste pak gestoken! Of zijn oude zaak nu zijn nieuwe stamcafé wordt…? "Daar moet ik eerst een paar biertjes voor drinken, voor ik dat weet!’’ zei hij olijk.

Gerelateerd
Reacties