Categorieën

Service

Containeroverslag groeit sneller

Containeroverslag groeit sneller
Nieuws

Containeroverslag groeit sneller

  • Redactie
  • 18-10-2017
  • Nieuws
Containeroverslag groeit sneller
ROTTERDAM - De containeroverslag in Rotterdam groeit steeds sneller. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal containers dat in de haven werd overgeslagen met 10,1 procent tot 10,2 miljoen teu (twenty feet equivalent). Een half jaar geleden was de groei in een jaar tijd nog negen procent.

De containeroverslag in de haven is van groot belang voor de werkgelegenheid op de terminals en vooral in de logistieke bedrijven in het Rijnmond-gebied en verder het land in.

De totale overslag steeg in de eerste drie kwartalen van dit jaar met twee procent. Naast containers droegen vooral agribulk en breakbulk bij aan deze groei. Bij nat massagoed zoals minerale olieproducten was sprake van een afname. In totaal werd 351,5 miljoen ton overgeslagen tot en met september. De groei van de totale overslag nam af: de groei was een halfjaar geleden nog bijna vier procent (238 miljoen ton).

In gewicht steeg de containeroverslag tot 105,9 miljoen ton, een plus van 11,7 procent. Volgens het Havenbedrijf is de overslag van volle containers sterker gegroeid dan die van lege containers. Het verwacht dat het marktaandeel onder de havens in Noordwest-Europa ‘op z’n minst stabiel’ zal blijven en het grootst sinds 2001, toen dat 30,9% in teu was.

Het Havenbedrijf noemt vier factoren als verklaring voor de spectaculaire groei van de containersector: een groei van de markt, de sterke positie in de vaarschema’s van de lijnvaartallianties, de stijgende productiviteit van de terminals op Maasvlakte 2 en de steeds sterkere positie van Rotterdam als doorvoerhaven.

De kolenoverslag verminderde met vier procent, onder meer door de sluiting van twee kolencentrales in Rotterdam. De aan- en afvoer van stookolie bleef fors achter bij vorig jaar. Opmerkelijk is de sterke groei van het ‘overige stukgoed’ met negentien procent tot iets meer dan vijf miljoen ton. Die deed zich vooral voor aan de afvoerkant, waar de groei ruim 53 procent bedroeg.

Havendirecteur Allard Castelein verwacht dat de groei van de totale overslag dit jaar uiteindelijk ergens tussen de één en twee procent zal uitkomen. Hij is gematigd positief over het regeerakkoord. “De uitdagingen voor de lange termijn, zoals de energietransitie, lijken gezien het recente regeerakkoord van het nieuwe kabinet meer aandacht te krijgen en kunnen op deelmarkten ingrijpende gevolgen hebben. Wij zijn blij met die ambitie van het nieuwe kabinet, die naar wij hopen zal leiden tot juiste regelgeving en financieringsmogelijkheden om ondernemingen te ondersteunen bij de transitie.”