Categorieën

Service

Damen gaat Aeolus aanpakken

Damen gaat Aeolus aanpakken
Bedrijven nieuws

Damen gaat Aeolus aanpakken

  • Redactie
  • 02-04-2017
  • Bedrijven nieuws
Damen gaat Aeolus aanpakken

Foto's: Van Oord

SCHIEDAM - Damen Shiprepair gaat het transport- en installatieschip Aeolus grondig aanpassen. Het bedrijf tekende daartoe een contract met scheepseigenaar Van Oord.

De aanpassingen aan het schip moeten zorgen voor meer laadvermogen, meer verblijfsruimte voor de bemanning en een grotere kraancapaciteit. Dit wordt bereikt door de installatie van drijflichamen, een sterktedek, vergrote spudpalen en een nieuwe 'accommodatiemodule' met helikopterdek. Ook zal de kraan, nu met een hefvermogen van negenhonderd ton, worden vervangen door een LEC-kraan (Leg Encircling Crane)  met een vermogen van zestienhonderd ton. Die is besteld bij Huisman. 

De Aeolus wordt vooral gebruikt voor de bouw van windturbines op de Noordzee. Het werd ingezet bij de bouw van de windparken Gemini en Luchterduinen. De capaciteitsuitbreiding van het schip - opgeleverd iin 2014 - stelt Van Oord in staat om grotere funderingen en zwaardere turbines te plaatsen.  

De werkzaamheden aan het schip bij Damen in Schiedam starten in september. Het aangepaste schip zal in het voorjaar van komend jaar weer kunnen worden ingezet. Het beschikt dan over de grootste hefkraan in zijn klasse.

Na de upgrade zal het schip aan de slag gaan bij nieuwe projecten, zoals het offshore windpark Borssele 3 & 4 in Nederland en Norther in België.

De plannen voor het aanpassen van de Aeolus passen volgens Van Oord binnen de strategie van het bedrijf om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden aan de offshore  windsector. "Daarnaast spelen we in op de snel veranderende en groeiende offshore-windenergieindustrie. Als partner van de Transitiecoalitie hebben wij het doel de energietransitie te versnellen. Dit in het verlengde van de Europese opgave om vóór 2030 ten minste veertig procent broeikasreductie te realiseren."