Damen verwerft zeggenschap Roemeense werf

10-11-2017 Nieuws Redactie

De scheepswerf in Mangalia; foto's: Damen

SCHIEDAM - Damen verwerft een meerderheidsbelang in de Mangalia-scheepswerf in Roemenië.

Damen Shipyards Groep neemt de aandelen van Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) over in de joint-venture van dat Koreaanse bedrijf met 2 Mai Mangalia Shipyard. Deze scheepswerven werken tot dusver samen in Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Gezamenlijk exploiteren zij sinds 1997 de scheepswerf in Mangalia, Roemenië, dicht bij de grens met Bulgarije.

Daewoo was meerderheidsaandeelhouder en verkoopt zijn belang nu aan Damen.

De Nederlandse scheepsbouwer, eigenaar van het voormalige Wilton-Fijenoord, stelt met de overname 'een nieuwe stap te zetten in het versterken van zijn internationale activiteiten in de scheepsbouw en -reparatie'.

De Mangaliawerf ligt aan de Zwarte Zee en beslaat daar een terrein van 980,000 vierkante meter. De werf beschikt over drie droogdokken met een totale lengte van bijna een kilometer en een breedt tussen de 48 en 60 meter. Deze bieden Damen de mogelijkheid om de grootste schepen en andere maritieme bouwsels te behandelen. "Op die manier betekent de stap een aanvulling op het huidige portfolio van Damen", aldus de werf zelf.

Damen heeft sinds 1999 al een werf in Roemenië, in Galati. Het is momenteel de grootste werf van de groep. 'De expertise van die werf heeft samen met zijn strikte logistieke keten aan de basis gestaan van het succes van sommige van de belangrijkste producten van Damen." Met de nieuwe acquisitie heeft Damen nu de beschikking over twee grote werven 'dicht bij elkaar'.

Gerelateerd