De Amstelbron, moet die echt 'De Hertog' gaan heten?

12-04-2017 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - Er zit de laatste maanden nogal beweging in de Schiedamse horeca. Het Sterretje begon aan een nieuw leven, evenals de aloude Unie op de hoek van de Lange Haven en de Gerrit Verboonstraat, die nu als UnieK een nieuw gezicht heeft gekregen. Royal op de Vlaardingerstraat werd café Kennis. Nu lezen wij dat restaurant Simpel, een paar huizen verderop, ook een nieuwe eigenaar en wellicht een nieuw karakter krijgt.

Maar dat alles verbleekt bij de gedaanteverandering die de Amstelbron zal ondergaan, als de huidige eigenaar het bedrijf aan zijn kind overdraagt. Dan verdwijnt die aloude naam om plaats te maken voor 'De Hertog'.

Oude Schiedammers herinneren zich de Amstelbron als een deftige zaak, waar keurige echtparen een consumptie gebruikten en waar je met gerust hart je meisje mee naar toe kon nemen na afloop van de film in het Passage Theater. Het was een nette zaak. Daar kon je rustig iets gebruiken voor je dat meisje op een door haar vader vastgestelde tijd weer thuis afleverde.

Het karakter van de Amstelbron is het laatste decennium behoorlijk veranderd en je krijgt de indruk dat de nieuwe eigenaars door die naamsverandering iets van de oude sfeer terug willen brengen: er weer een echt grand-café van willen maken. De laatste jaren heeft de dancing het om zo te zeggen overgenomen.

Die dancing, daar moeten we het nog even over hebben, want sinds de jaren zestig wedden de exploitanten van de Amstelbron niet meer op een enkel paard. In een soort onderverdieping begonnen zij een dancing, die 'Koeienstal' heette en via een hol te bereiken was. Ik zou de bedaagde echtparen niet graag de kost willen geven die de allereerste basis voor hun bestendige liefde in de Koeienstal legden. Je zou kunnen zeggen dat het dancingidee – aangepast bij de sfeer van de eenentwintigste eeuw – de hele Amstelbron heeft overgenomen. In een etablissement dat de naam De Hertog draagt, moet het anders zijn.

Alleen waarom hertog? Dat lijkt me alleen maar gewettigd als een van de nieuwe eigenaren die achternaam draagt. Als we dan toch historisch gaan doen: Schiedam is een stemhebbende stad in het grààfschap Holland. Hertogen had je in Brabant en Gelderland.

Schiedam kreeg zijn stadsrechten van vroùwe Aleida en haar kasteel is later in handen gekomen van de heren van Matenesse.

Als je nou een Schiedamse zaak een Schiedamse naam wilt geven die klinkt als een klok en die gegarandeerd nergens anders voorkomt, ga dan voor
– Vrouwe Aleida
– De Heer van Matenesse
– De Graaf van Holland
Volgens mij staat dat prachtig op de gevel.

Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date