Excelsior'20 Schoonste Club, voor De Brug en Kethel-Spaland

07-06-2017 Nieuws Redactie

Foto: Irado

SCHIEDAM - Excelsior’20 is ‘De Schoonste club van Schiedam’. Een jaar lang waren vrijwilligers van de vereniging actief in het schoonhouden van het sportterrein en scheiden van plastic verpakkingen en drankenkartons. Wethouder Alexander van Steenderen reikte tijdens de 'slotdag Voetbal' bij de vereniging de hoofdprijs van de wedstrijd Schoon Loont uit: een activiteit ter waarde van € 1000,-.

Van Steenderen overhandigde de cheque aan vertegenwoordigers van de vrijwilligers van onder meer de onderhoudsploeg van Exelsior’20. Zij hebben zich het afgelopen jaar zeer actief ingezet om plastic verpakkingen en drankenkartons te scheiden en het sportterrein schoon te houden. Zij gingen soms zo ver de sportdrankflesjes die nog in het restafval belandden, er later tussenuit te vissen. 

Schoon Loont is in het leven geroepen door Irado en liep vanaf maart vorig jaar in Schiedam en Vlaardingen. Behalve op scholen werd de actie ook gevoerd op sportclubs - de winnaar onder de sportclubs wordt volgende week bekendgemaakt. In Vlaardingen zijn voor club en school aparte prijzen.

Elke opruimactiviteit die door de deelnemen clubs en scholen op de speciale facebookpagina Schoon Loont werd gedeeld, kon punten opleveren in de wedstrijd. Een mysterie-jury bezocht de deelnemers en kende punten toe. Na winnaar Excelsior'20 leverde dat wijkcentrum De Brug een tweede en vv Kethel-Spaland een derde prijs op.

Het goed scheiden van plastic betekende voor Excelsior'20 een flinke besparing op de kosten voor afvoer van restafval voor de vereniging. Ze hebben veel punten verdiend in de opruimwedstrijd met het actief schoonhouden van het terrein. Extra punten rolden binnen via de deelname aan de landelijke acties voor sportverenigingen van Rijkswaterstaat/Schoon Belonen. Als extra attentie ontvangt de club een grote oranje petfles om voortaan gemakkelijk de sportdrankflesjes in te verzamelen. Plus een goaldoek met als thema zwerfvuil.

De gemeente Schiedam en Irado zijn na een jaar blij met het resultaat van alle deelnemers: schone terreinen en ook buitenshuis wordt door jong en oud beter plastic gescheiden.


Gerelateerd