Categorieën

Service

Fors banenverlies bij installatietak Eneco

Fors banenverlies bij installatietak Eneco
Wonen

Fors banenverlies bij installatietak Eneco

  • Redactie
  • 02-09-2016
  • Wonen
Fors banenverlies bij installatietak Eneco
SCHIEDAM – Eneco Installatiebedrijven (EIB) verwacht tachtig mensen te moeten ontslaan als gevolg van een reorganisatie die het doorvoert. Het herzien van de bedrijfsprocessen is volgens het installatiebedrijf nodig omdat het stopt met opdrachten waarmee niets wordt verdiend.

Een deel van de ontslagen zal vallen in Schiedam, waar EIB een belangrijke vestiging heeft. Hoeveel mensen in Schiedam hun werk verliezen kan een woordvoerder van het bedrijf nog niet aangeven. EIB heeft een kantoor en magazijn aan de 's-Gravelandseweg.

“We zien dat met name de marktomstandigheden voor het zakelijke installatiewerk, bijvoorbeeld bij woningcorporaties, moeilijk zijn. Daardoor zijn deze activiteiten verlieslatend”, aldus de woordvoerder. “Ook zijn we al langer bezig om de activiteiten van dit onderdeel meer te laten aansluiten bij de duurzame en innovatieve koers van Eneco.” Concreet betekent dit dat EIB stopt met het zakelijke cv-installatiewerk. “We zetten meer in op de installatiewerkzaamheden rondom duurzame producten en diensten, zoals onze slimme thermostaat Toon, thuisbatterij Powerwall, zonnepanelen en warmtepompen, zoals de dit jaar geïntroduceerde WarmteWinner.” EIB blijft wel actief in het installeren van cv-ketels bij particulieren. “Daar zien we een beter perspectief.”

Volgens de vakbonden verliezen 'zeker honderdtwintig' mensen hun baan bij EIB. Bij het bedrijf werken zo'n 450 mensen, verdeeld over vestigingen in Schiedam, Houten en Amsterdam. In Schiedam biedt het bedrijf werk aan ongeveer honderdvijftig mensen, aldus de woordvoerder.

Daaruit mag volgens hem niet de conclusie getrokken worden dat er in Schiedam zo'n 25 tot dertig banen verdienen. “We zijn nog druk doende; de reorganisatie loopt tot eind dit jaar.”

Moederbedrijf Eneco doet daarbij zijn best om werknemers die nu werk verrichten dat verdwijnt, aan het werk te zetten bij andere bedrijfsonderdelen. Ook is het energiebedrijf actief in het bemiddelen naar werk bij andere werkgevers. “Daardoor hebben we op dit moment al boventalligheid kunnen voorkomen voor veertig medewerkers”, aldus de woordvoerder.

“We blijven ons uiterste best doen om meer medewerkers te begeleiden naar nieuw werk, maar houden er rekening mee dat dit aan het einde van het jaar niet gelukt is voor ongeveer tachtig medewerkers.”

EIB ontstond in 2013, toen Eneco verschillende dochterbedrijven bundelde tot één. Daaronder Tempus, het installatiebedrijf in Schiedam.