Genoeg opties voor Schiedamse Tuunte-winkelier

09-08-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – De Schiedamse winkel van de Tuunte-groep blijft in ieder geval tot zondag open. Maar eigenaar Jochem Poort heeft er alle vertrouwen in dat zijn kledingzaak ook na zondag de Schiedamse klanten kan bedienen.

“Dat hangt van de curator af”, legt Poort uit. De Tuunte-outlet is een initiatief van hem en de Tuunte-organisatie. “Het is eigenlijk geen franchise. Ik verkoop de restanten uit de Tuunte-winkels.” Volgens Poort zal de curator alleen maar blij zijn als hij en zijn mensen in De Nieuwe Passage de kledingstukken blijven verkopen. “Dat is altijd beter dan dat er een opkoper komt die het meeneemt.”

Ook bestaat er nog de mogelijkheid dat er een zogenaamde doorstart komt; de winkels van Tuunte, of in ieder geval een deel daarvan, zullen dan worden voortgezet. Hoe cru het ook klinkt – 'want je kunt tegen de mensen die hard werken om de winkels goed draaiende te houden niet zeggen dat ze voor verlies zorgen': dan kan je de renderende winkels voortzetten en de zaken die verlies lijden sluiten. Naar verluidt kampt de Tuunte-groep met een verlies dat oploopt tot een miljoen euro per maand. Met name de winkels in de stadjes en dorpen in het oosten van het land, waar de groep zijn roots heeft, hebben het moeilijk. Simpelweg omdat er te weinig klanten zijn.

De Schiedamse winkel draait goed, sinds half juni de deuren voor het eerst opengingen. Alhoewel het buffelen is. “Mensen begrijpen niet zo goed dat als zij 75 procent korting op de kleding krijgen, er ook maar 25 procent aan verdiensten overblijft.” Die inkomsten moet Poort delen met de leverancier van de kleding, Tuunte dus. “Je moet dan wel heel veel verkopen om uit de kosten te komen.” Vandaar dat kleding niet (altijd) netjes geordend op knaapjes op maat hangt. “Daar kunnen we wel voor zorgen..., als de klant genoegen neemt met een korting van vijftig procent.”

Mochten de curator en Poort er helemaal niet uitkomen, ook dan acht de ondernemer uit het Westland het waarschijnlijk dat de winkel wordt voortgezet. Het huurcontract van de winkel in de Nieuwe Passage staat weliswaar op naam van Tuunte. “Maar ik denk dat als ik contact opneem met de verhuurder, deze er zeker oren naar heeft om een winkel aan me te verhuren.”

Gisteren werd bekend dat de winkelketen Tuunte failliet is verklaard door de rechter in Zutphen. Zie dit artikel.

Gerelateerd