Huisman verzekerd van werk de komende jaren

25-08-2016 Nieuws Redactie

De Pioneering Seas, net voor het eerst de haven uitgevaren, krijgt een 5000 mt-kraan van Huisman aan boord; foto Dick Selleraad

SCHIEDAM - Huisman heeft voor driehonderd miljoen euro nieuwe contracten voor de bouw van kranen in de wacht gesleept. Het gaat om in totaal negen kranen, te plaatsen op schepen, bij windparken en op boorplatformen.

OOS International koopt vier kranen ineens, zo maakt Huisman bekend. De Zeeuwse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie breidt zijn vloot uit met twee half-afzinkbare kraanschepen. Ieder schip krijgt  een set van twee kranen, ieder goed voor een hijsvermogen van 2200 megaton (mt). Zij zullen worden gebruikt in de olie- en gasindustrie, maar ook andere voor andere opdrachtgevers van Overdulve Offshore Services. Oplevering staat gepland in 2019.

De grootste kraan gaat Huisman bouwen voor Allseas. Die moet 5000 megaton kunnen tillen. Dat gaat hij doen 'aan boord' van de Pioneering Seas, het megaschip van 382 meter lang en 124 meter breed dat eerder deze maand vanuit Rotterdam vertrok en drie dagen geleden zijn eerste klus volbracht: het van zijn ankers halen van de Yme, het boorplatform van Repsol, zo'n honderd kilometer uit de Noorse kust. Het is de bedoeling dat de Pioneering Seas in de tweede helft van 2018 de extra kraan aan boord krijgt.

Andere kranen gaat Huisman bouwen voor Big Lift Shipping (twee stuks, op te leveren begin 2018), voor Van Oord (een 1600 mt kraan, ter vervanging van de 900 mt-kraan aan boord van de Aelus, zodat de plaatsing van grotere windturbines mogelijk wordt) en Boskalis (een 3000 mt kraan voor een van de transportschepen, dat daarmee ook offshoretransporten kan gaan verrichten). De laatste kraan moet als eerst worden opgeleverd, voor het eind van volgend jaar.

De kranen zullen volgens Huisman worden gebouwd op de vestigingen in Schiedam, Tsjechië en China.


Gerelateerd