Categorieën

Service

In het hoofd van een fit20’er

In het hoofd van een fit20’er
Gezond

In het hoofd van een fit20’er

  • Advertentie
  • 31-10-2017
  • Gezond
In het hoofd van een fit20’er
ROTTERDAM - Je gaat met frisse tegenzin. In het begin is het nog leuk, eerlijk waar. Het voelt goed en je maakt progressie. Maar de dosering wordt gaandeweg maatwerk en afgestemd op jouw maximale krachtsvermogen. Dat maakt het uiterst uitdagend. Het voelt zelfs als topsport. Fysiek, maar bovenal mentaal. Jij weet dat je elke week op jouw niveau die topsportprestatie gaat leveren. In je vriendenkring doen ze er soms schamper over. Want twintig minuten kan nooit wat voorstellen, toch? Jij weet beter. Die denkfout maak jij niet (meer). Je bent gaan geloven in de kwaliteit van training, niet in de kwantiteit.

En dan is het zover. De Training! De trainer wacht je glimlachend op, zoals altijd. Je hebt met hem (of haar) de afspraak. Hij is de (prettige) stok achter de deur. Bij de sportschool was je allang afgehaakt – zoals al zo vaak is gebeurd in het verleden - maar de afspraak met de trainer houdt je erbij. Hij of zij niet alleen. De beperkte tijdsduur houdt je er ook bij. Twintig minuten is op te brengen. Het niet hoeven omkleden en douchen maakt het efficiënt. Er is geen gedoe. Er zijn geen excuses.

Je werkt je ook vandaag weer door de oefeningen heen, waarbij je alle hoofdspiergroepen van het lichaam onder handen neemt. Je doet het in optimale concentratie, en zo goed mogelijk. Je weet dat je bij een zware belasting altijd neigt naar smokkelen, zoals iedereen dat doet. Word je pittig belast, dan zal je onbewust naar methodes zoeken om het jezelf makkelijker te maken. Daarom is de trainer er, die vriendelijk verzoekt om 'nog iets verder terug te komen', 'iets langzamer uit te duwen' en toch vooral 'je schouders laag te houden'. Op dat moment vervloek je hem (soms), die fit20-beul. Maar zijn intenties zijn goed. Hij wil op veilige en verantwoorde wijze resultaat met je boeken. Daar passen geen blessures bij.

De bovenbeenspieren branden, de buikspieren branden. Wat brandt er niet? De trainer komt met een glaasje water aan. Hij complimenteert. Hij motiveert. En dan… voor je het weet zijn de twintig minuten voorbij. Twintig minuten, waar heb je het over? Heb je hier tegenop gekeken vanmorgen?

Met gloeiende spieren maar zonder transpireren loop je de ruimte uit. Over een week hoef je pas weer. Dan pluk je de vruchten van je supercompensatie, zoals de trainer het noemt. Je traint één keer per week richting het positieve spierfalen, legde hij uit. Daarna herstel je en na het herstel word je sterker. Na vijf tot acht dagen ben je op je sterkst, en is het tijd voor je volgende fit20-prikkel: je training op afspraak. Je voelt het aan alles: je lichaam verbetert dankzij deze tijdefficiënte inspanning.

Maar eerst… voldoening! Het is pittig, het is intensief, maar je voelt je er heerlijk bij. Fysiek heb je jezelf weer gewapend. Je voelt je krachtiger. Je klachtjes zijn sinds fit20 verdwenen en/of verminderd. Je merkt dat je minder snel buiten adem bent. Je lichaamsvertrouwen is op z’n top. Mentaal breng je zoveel meer dan je ooit dacht te kunnen brengen. Die ene herhaling, waarvan je zelf dacht dat die onmogelijk was, krijg je voor elkaar. Gemotiveerd door de trainer, maar ook omdat je er mentaal toe in staat bent. Soms is het even pittig om te gaan, maar ach… die twintig minuten. "Als je dat niet meer in je fitheid en gezondheid wilt investeren, ben je verloren." Je zei het laatst zelf op een verjaardag.

Dit kan zomaar een verhaal zijn van één van onze fit20-beoefenaars in de studio’s Overschie en Rhoon. In Overschie – waar we twee jaar open zijn - zijn we toe aan onze eerste beoefenaars die de honderd trainingen bereiken: resultaat van twee jaar lang één keer per week fit20. Zij hebben deze training als duurzame sportmethode omarmd. Als cadeautje geven we hen bij het bereiken van deze mijlpaal een speciaal vervaardigde powerbank, met de tekst ‘100x opgeladen door fit20’. Toepasselijk, dachten wij zo. En dat niet alleen: we helpen onze fit20’er er ook mee om trots uit te dragen dat ze honderd keer zijn geweest.

Met al die toegenomen krachten na honderd trainingen durven wij niet in te staan voor de veiligheid van degene die dan nog durft te beweren dat twintig minuten training per week niets voorstelt.

Interesse in fit20 Overschie? Een vrijblijvende kennismakingstraining vraag je aan via I: www.fit20overschie.nl.

Aynet Electro Installatie & Service

Royaardsplein 77, Schiedam

Meer over Aynet Electro Installatie & Service →