Categorieën

Service

Kansen voor Schiedamse bedrijven in windenergie

Kansen voor Schiedamse bedrijven in windenergie
Nieuws

Kansen voor Schiedamse bedrijven in windenergie

  • Redactie
  • 29-10-2015
  • Nieuws
Kansen voor Schiedamse bedrijven in windenergie

SCHIEDAM - Groen Links en Milieudefensie in Schiedam willen dat de Wilhelmina- en Wiltonhaven zo veel mogelijk geschikt worden gemaakt voor bedrijvigheid in de windindustrie. Zij zijn er van overtuigd dat offshore windenergie Schiedamse bedrijven grote mogelijkheden biedt. Vandaag presenteren de twee een manifest waarin ze een grote aandacht voor deze industrie bepleiten.

Dit doen zij op een conferentie over de havenontwikkeling in Schiedam, die vanmiddag op een partyschip aan de Maasboulevard wordt gehouden. Volgens Milieudefensie en Groen Links moet de gemeente Schiedam 'bedrijven die vooruit denken in het belang van de gehele Nederlandse samenleving, dat wil zeggen bijdragen aan duurzame energieopwekking', tegemoet komen. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van de havens.

Schiedam pakt de komende jaren de Wilhelmina- en Wiltonhaven aan. Tot dusver zijn de activiteiten daar zeer gericht op olie-gerelateerde activiteiten, aldus de twee 'groene' organisaties. “Dat is zeer conjunctuurgevoelig.” Om toekomstbestendig te zijn moeten de bedrijven zich voorbereiden op de transitie van fossiele naar duurzame energie, aldus Groen Links en Milieudefensie. “Bedrijven moeten daarom op zoek gaan naar nieuwe (offshore-)activiteiten.” Doen zij dit niet, dan laten zij zowel verantwoordelijkheden als kansen liggen. “Het is van groot belang dat er voor deze havens een visie voor de langere termijn komt.”

Dat er veel te winnen valt blijkt volgens de auteurs van het manifest uit de vele projecten voor energiewinning uit wind op zee, waaraan gewerkt wordt. “De komende jaren wordt er voor 15 miljard in geïnvesteerd." Bedrijven als Boskalis en Van Oord boeken daaruit grote opdrachten. Ook 'Rotterdam' heeft de mogelijkheden ingezien: op de Tweede Maasvlakte komt een nieuwe terminal waar funderingen voor windmolens worden gemaakt en opgeslagen. Goed voor werk voor tweehonderd mensen.

Volgens een rapport van de Kennis- en Innovatieagenda zal windenergie op zee tot 2020 tienduizend nieuwe banen genereren. Er zijn nieuwe werkschepen nodig, pilonen maar ook transformatorplatforms. Ook het onderhoud van windparken schept veel werkgelegenheid.