Categorieën

Service

Lava in strijd tegen wateroverlast

Lava in strijd tegen wateroverlast
Wonen

Lava in strijd tegen wateroverlast

  • Redactie
  • 18-07-2016
  • Wonen
Lava in strijd tegen wateroverlast

Foto: Hydrorock

SCHIEDAM – Een Schiedamse vinding moet een einde maken aan wateroverlast in woningen. Lava kan het water buiten de deur houden, zo stelt het bedrijf Hydrorock.

Gesmolten lavagesteente wordt door Hydrorock tot een steenwol verwerkt, daarna gesponnen tot vezels en vervolgens tot een blok gevormd, dat omhuld wordt met een membraan van erosiebestendig filterdoek. Zo'n blok, een Hydrorock, met een volume van 360 liter, kan 340 liter water bufferen voor drainage- of infiltratiedoeleinden. De blokken zijn eenvoudig te koppelen.

Door deze blokken van gesmolten lava aan te brengen op plaatsen waar water zich ophoopt, kan wateroverlast worden voorkomen, zo stelt het Schiedamse bedrijf. “De volgende hoosbui kan weer zorgen voor grote schadeposten, terwijl we in Nederland een oplossing voor handen hebben”, aldus Richard Dirne van Hydrorock. “Wij zien toepassingsmogelijkheden voor Hydrorock op grote schaal in Nederland. Binnen stedelijke gebieden, in de landbouw maar ook bij de mensen thuis in de tuin.”

Hydrorock heeft de innovatie zelf ontwikkeld. Er is ondertussen patent op aangevraagd. De blokken zijn volledig van natuurlijk materiaal.

Dirne vindt het bijzonder dat Nederland, als voorloper in watermanagement, zelf kampt met wateroverlast en de oplossing die er is niet in grote mate toepast. “Wij zijn tot in China actief om de problemen met water op te lossen. Ons systeem wordt er toegepast in steden waar het water niet goed weg kan.” Onder deze versteende gebieden worden de blokken aangebracht waardoor het extra hemelwater gecontroleerd wordt afgevoerd in de bodem. “Hydrorock haalt het water uit het systeem, buffert het onder de bestaande infrastructuur en infiltreert het in de bodem, zodat de kans op een overstroming significant minder wordt.”

Het afkoppelen van de afvoer van regenwater van het riool is in veel gemeenten een belangrijk middel om de druk op het rioolsysteem te laten afnemen. Vaak wordt afkoppelen ook gesubsidieerd. Hydrorock vormt een adequate oplossing om dat regenwater gecontroleerd te verdelen, aldus Dirne.