Linde gaat samen met Praxair

20-12-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Linde gaat fuseren met Praxair. De Duitse producent van gassen maakte dat vandaag met zijn Amerikaanse partner bekend.

Het hoofdkantoor van Linde Gas Benelux is gevestigd in Schiedam, in de Havenstraat. In 2003 werd LInde voledig eigenaar van het voormalige Hoek-Loos. .

Eerder liepen onderhandelingen spaak, onder meer door een meningsverschil over de hoofdlocatie van het fusiebedrijf. Door de combinatie ontstaat 's werelds grootste leverancier van industriële gassen met een marktwaarde van ruim 65 miljard dollar.

Volgens de bedrijven gaat het om een samengaan van gelijkwaardige partijen in een nieuw concern dat de naam Linde gaat krijgen. De fusie moet leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van circa één miljard dollar.

De onderneming krijgt noteringen op de beurzen in New York en Frankfurt. De topman van Praxair, Steve Angel, krijgt de leiding over de nieuwe combinatie.

In Nederland en België  biedt Linde werk aan zo'n 650 medewerkers. De Duitse multinational telt ruim zestigduizend medewerkers in ongeveer honderd landen. Praxair is ongeveer half zo groot. Het heeft in Nederland een belangrijke vestiging in Vlaardingen.

Het is nog niet zeker dat de fusie ook daadwerkelijk doorgaat. Een definitief akkoord is onder meer onderhevig aan de goedkeuring van aandeelhouders en toezichthouders.


Gerelateerd