Mammoet ontslagen van bouw New York Wheel

16-07-2017 Nieuws Redactie

Ontwerptekening van New York Wheel

SCHIEDAM - Mammoet is het werk aan de 'New York Wheel' kwijt. Het Schiedamse bedrijf zou daar samen met ingenieursbedrijf Starneth het gigantische reuzenrad bouwen op Staten Island.

Verschillende media in de Verenigde Staten meldden afgelopen week dat beide bedrijven van het werk zijn gehaald. Het werk aan het reuzenrad zou al in mei zijn stilgelegd. 'Voor onbepaalde tijd vertraagd', noemt New York Wheel het bouwproces.

De spanning tussen de bouwers en de opdrachtgever nam volgens de lokale nieuwssite Staten Island Advance de afgelopen maanden fors toe. Dat mondde uit in juridisch getouwtrek. Mammoet-Starneth wilden extra betalingen voor meerwerk, New York Wheel stelt schade te ondervinden vanwege de vertragingen. Volgens de opdrachtgever loopt de schade als gevolg van de vertraging op tot zestien miljoen dollar, plus twintig miljoen vanwege verloren toekomstige inkomsten. Hij spreekt van 'twee jaar zelf-uitgelokte vertraging en buitensporige pogingen om extra betalingen binnen te halen, die optellen tot meer dan vijftig procent van de overeengekomen contractprijs'. New York Wheel zou al op zoek zijn naar een nieuwe aannemer.

Mammoet is niet het enige Schiedamse bedrijf dat betrokken is bij de bouw van de New York Wheel. Ook Huisman en Van den Tempel zouden een deel van het bouwwerk op zich nemen. Het bekende Brabantse bedrijf VDL zou de 36 capsules voor het rad bouwen. Zie ook dit artikel van Schiedam24 uit mei vorig jaar.


Gerelateerd