Merwehaven: laat de mopperaars in hun sop gaar koken

27-11-2016 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - Ooit zei Pierre Jansen eens: “Een Schiedammer is iemand die met gebalde vuisten in zijn broekzak rondloopt en voor zich heen gromt: “Zal ik naar Australië emigreren of zal ik in godsnaam toch maar blijven?” Zo was het mij zaterdagochtend ook te moede. Niet dat ik naar Australië zou emigreren. Ik verkoop de hele kolerezooi. Wat overblijft, zet ik op straat voor de mensen om mee te nemen. En dan huur ik een appartement in Montevideo. ‘s Morgens de deur uit, eerst naar de scheerwinkel, vervolgens een klein ontbijt bij de banketbakker en daarna EL Observador lezen op het strand van de Rio de la Plata.

Woensdag echter sprak ik bij de Griek op de Broersvest de zoon van Henk, die in Buenos Aires gewoond heeft en zei dat Montevideo misschien een te rustige stad was.

Ik zal wel in Nieuwland blijven maar mijn vuisten zijn de laatste tijd gebald. Dat komt door de reacties op sommige fora over de plannen om aan de andere kant van de gemeentegrens in de Merwehaven een stadsboerderij te beginnen: drijvende landbouw.

In Rotterdam hebben ze allemaal uitstekende plannen met dit verouderde havengebied. Het is nu nog de belangrijkste fruitterminal langs de Maas, maar wat dat betreft zijn de dagen van de Merwehaven geteld. Sinds enkele jaren hebben allerlei vernieuwende ondernemers het gebied ontdekt. Zo heeft Daan Roosegaarde er zijn atelier/bedrijf en wordt er nu al stadslandbouw bedreven. Die drijvende boerderijen maken onderdeel uit van het gebeuren daar. Het is de eenentwintigste eeuw in werking.

Schiedam heeft groot belang bij deze ontwikkelingen. Eigenlijk zou onze stad samen met het historische Delfshaven aan citymarketing moeten doen. Waarbij wij en Delfshaven de historische kwaliteit bieden en de Merwehaven de toekomst.

Direct ten oosten van de gemeentegrens is zich iets aan het ontwikkelen dat zonder twijfel een nieuwe economische dobber wordt voor het hele gebied. Dat werkgelegenheid brengt en bezoekers trekt. Dat met het oude Schiedam en het oude Delfshaven een heel bijzondere combinatie kan vormen.

En het typisch Schiedamse gezeik is weer in volle gang. Gaat dat niet stinken? Krijgen we nou geen vogelgriep of gekkekoeienziekte? Wie betaalt dat? Waarom houdt de wethouder dit niet tegen. Alsof er behalve sloop en afbraak in onze stad de afgelopen eeuw niet al genoeg is tegengehouden!

Zegen de ontwikkelingen in de Merwehaven. Begroet ze. Speel erop in. Kijk wat wij hier kunnen doen om aan te sluiten bij de kansen die daar liggen. Gelukkig lijkt wethouder Alex van Steenderen er zo ook over te denken. Laat de mopperaars in hun sop gaar koken.


Gerelateerd