Nieuw Broodfonds in Schiedam

10-09-2015 Nieuws Redactie

Oprichtingsvergadering Broodfonds De Plank, oktober 2013

SCHIEDAM - Schiedam krijgt mogelijk een nieuw Broodfonds. Cilia Batenburg neemt het initiatief tot oprichting van zo'n fonds. Op 1 oktober is er een informatieavond.

Een Broodfonds is een onderlinge arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandigen. Het zorgt er voor dat deelnemeners in geval van serieuze ziekte toch kunnen rekenen op inkomsten. Dat gaat volgens het principe van een schenkkring: als één lid ziek is, betalen alle andere leden een klein bedrag dat optelt tot een groot bedrag dat genoeg is om van te leven. Een Broodfonds telt tussen de twintig en vijftig leden.

De formule van het Broodfonds werd zo'n tien jaar geleden bedacht door ondernemers in Utrecht. Deze mensen vormen nog immer de kern van de Broodfondsmakers, het bedrijf dat Broodfondsen in Nederland administratief en organisatorisch ondersteunt.

Er zijn nu 152 Broodfondsen in Nederland. Per 1 oktober komen er daar waarschijnlijk weer twintig bij. Een kleine zesduizend mensen zijn nu volgens deze formule 'verzekerd' voor arbeidsongeschiktheid.

Het Broodfonds kent enkele grote pluspunten ten opzichte van reguliere verzekeringen: het is sociaal - want uitgevoerd in een kring met bekende mede-ondernemers en niet door een anonieme financiële kolos - en het is betaalbaar. En het werkt zoals ieder wil dat alle goede-doelen-organisaties werken: er blijft niets 'aan de strijkstok hangen'.

Batenburg hoorde van dit initiatief en besloot te informeren naar de mogelijkheden. "Voor ik het wist hadden de Broodfondsmakers me zo enthousiast gekregen dat er een informatieavond gepland stond." Zelf kreeg zij enkele mede-zelfstandigen geïnteresseerd in deze manier van samenwerken. "Maar dat zijn er niet genoeg om een fonds mee te beginnen." Twintig is het aantal ondernemers dat in het 'format' is opgenomen - want er moet een zeker volume zijn om de statistiek van de ziektepercentages in een groep mensen, te laten kloppen.

In 2013 werd in het oude postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam Broodfonds De Plank opgericht, met een sterke inbreng van Schiedamse leden. Broodfondsen kunnen naar stad worden opgericht, maar ook naar beroepsgroep of bijvoorbeeld door ondernemersvereniging. 

Batenburg, kunsthistorica en cultureel onderneemster, benadrukt dat de avond op 1 oktober echt informatief bedoeld is. "Je zit dus nergens aan vast als je komt." Zij wil graag wel dat mensen met interesse zich van te voren even melden via info@broodfonds.nl.Gerelateerd