Opmerkelijk transport van een hoop lucht

24-07-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Een opmerkelijk gezicht, vrijdagmorgen op de Nieuwe Waterweg. Cruiseschip Aida werd 'achtervolgd' door de drijvende bok ‘Matador 3’, met 'in de touwen' een reusachtig vat.

Het betrof de laatste van zeven tanks van tienduizend kuub, gemaakt door de SJR Group op Heijplaat. De grote vat ging op weg naar de HES Botlek Tank Terminal (HBTT), dat de tanks bij SJR had besteld. Elders kocht de terminal nog eens acht tanks.

De nieuwe opslagmogelijkheden levert HBTT een capaciteitsuitbreiding op van tweehonderdduizend tot bijna een half miljoen kubieke meter. Een verdere uitbreiding - tot zeshonderdduizend kuub - ligt in het verschiet.

De tanks van SJR zijn 36 meter hoog, hebben een diameter van negentien meter en wegen ongeveer 250 ton per stuk. Daarmee zijn ze net te hoog om ze in een keer te kunnen bouwen in de nieuwe productiehal, die het bedrijf ruim een jaar geleden op het RDM-terrein in gebruik nam. Die gaat tot 32 meter hoogte. Hogere tanks worden daarom in twee delen gebouwd, die op de kade worden samengevoegd.


Gerelateerd