Categorieën

Service

Rosa maakt werk van duurzaamheid

Rosa maakt werk van duurzaamheid
Nieuws

Rosa maakt werk van duurzaamheid

  • Redactie
  • 09-06-2016
  • Nieuws
Rosa maakt werk van duurzaamheid
SCHIEDAM - Hans en Carla Rietkerken van Rosa Bloemsierkunst mogen zich tot de duurzaamste bloemisten van Nederland rekenen.

Achter de schermen hebben ze samen een jaar lang gewerkt om aan de duurzaamheidseisen te voldoen zoals ze zijn opgesteld door Stichting Milieukeur. Onlangs verkregen zij van certificeringsinstelling SGS Nederland het predicaat ‘Barometer Duurzame Bloemist - zilver’. Met dat zilveren keurmerk mogen ze zich officieel één van 34 duurzaamste bloemisten van Nederland noemen.

Om ‘hun zilver’ te vieren met alle Schiedammers, reiken de Rietkerkens samen met Fair Flowers Fair Plants komende donderdag gratis bloemen uit aan de deelnemers van de avondvierdaagse als die over de Hoogstraat lopen. Rosa Bloemsierkunst is gevestigd op de Hoogstraat, naast het stedelijk museum. "We zijn ook de sponsor van de drieduizend bloemen waarmee Ophelia tot eind juni in de uitvoering van Hamlet wordt overladen", vertellen de twee van Rosa niet zonder trots.

Duurzaam zijn is niet alleen meer een zaak van overtuiging en zorg voor toekomstige generaties. Het wordt meer en meer ook een zakelijke overweging om bedrijfsprocessen duurzaam te maken. “Steeds meer grote en duurzame organisaties eisen van hun toeleveranciers dat ook zij duurzame producten leveren”, legt Hans Rietkerken uit. “Zo wil de provincie Zuid-Holland alleen nog maar bestellen bij gecertificeerde duurzame bloemisten." Ook de gemeente Schiedam gaf tijdens een dag voor het midden- en kleinbedrijf over inkopen aan dat duurzaamheid een belangrijk item wordt. "Daarom hebben we ons bedrijf overhoop gegooid om aan alle strenge eisen te voldoen.”

Eelco Schippers, programmamanager Duurzaamheid van de gemeente Schiedam, is blij dat een bedrijf als Rosa bijdraagt aan CO2-reductie en een beter klimaat. Hij hoopt dat meer bedrijven zich op deze wijze gaan certificeren.

Rietkerken: “We hebben in de honderd jaar die we bestaan, altijd voorop gelopen. Mijn vader richtte in 1965 de eerste bezorgdienst voor bloemen op en nam samen met een aantal bloemisten een chauffeur in dienst. Carla en ik hadden als bloemisten in 1987 de eerste computer. En in de jaren negentig als eerste een website met bestelmogelijkheden. Wij willen altijd de beste zijn. Dus nu ook de duurzaamste. We zijn blij met zilver, maar gaan door voor goud." Dat vergt nog het nodige. "Folie achter de radiatoren en een inkoopgroei van 38 procent echt duurzaam gekweekte bloemen naar minimaal vijftig procent. En omdat een elektrische bus voor ons niet haalbaar is, moet ik een cursus zuinig rijden gaan volgen.”

Maar veel is al wel gerealiseerd bij Rosa. De inkoop bij alleen nog zogenaamde MPS-A-kwekers, die zonder bestrijdingsmiddelen werken. Als duurzaam valt ook te typeren dat de medewerkster van de winkel uit de WIA komt en bij Rosa een nieuwe kans krijgt op de arbeidsmarkt; voor haar heeft Rosa een CAO en er wordt vijf maal per jaar een functioneringsgesprek gehouden. Rosa rijdt met een nieuwe, zuinige bestelbus, maar als het even mogelijk is, wordt de fiets gepakt. Alle afval wordt keurig gescheiden, de inpakfolies zijn biologisch afbreekbaar en het inpakpapier is ongebleekt. De verlichting komt via LED-lampen en gaslampen. Zowel de elektriciteit als het gas zijn 'groen'. Elke drie maanden worden de meterstanden beoordeeld en worden besparingsmogelijkheden besproken. De winkel en werkplaats worden zonder bleekwater schoongemaakt, maar met biologische schoonmaakmiddelen als dat echt nodig is. Rosa verkoopt geen gekleurde bloemen en er ligt een klachtenprotocol bij de kassa. Hans en Carla dragen ook hun maatschappelijke steentje bij, bijvoorbeeld bij Excelsior’20.

Twee jaar geleden werden mocht zij het predicaat Hofleverancier op hun gevel schroeven, als een van de zes Nederlandse bloemisten.