SBM komt toch nog tekort voor schikking

18-07-2016 Nieuws Redactie

De Cidade de Anchieta

SCHIEDAM - SBM Offshore neemt een extra voorziening ter waarde van dertig miljoen dollar vanwege de schikking die het vrijdag trof met de Braziliaanse autoriteiten inzake de smeergeldaffaire.

De leverancier aan de oliesector meldde zaterdag overeenstemming bereikt te hebben; SBM betaalt 162,8 miljoen in contanten, waarvan 149,2 miljoen aan Petrobras en de rest aan de Braziliaanse autoriteiten. Naar nu blijkt is er echter nog een afspraak gemaakt, waarvoor SBM Offshore diep in de buidel moet tasten. Een bonusbetaling die het bedrijf met een belangrijke Schiedamse vestiging ontvangt onder de contracten voor de drijvende olieproductieplatforms Cidade de Anchieta en Capixaba, wordt met 95 procent teruggebracht. Over de periode van 2016 tot en met 2030 gaat het om een nominaal bedrag van 179 miljoen dollar, ofwel een contante waarde van 112 miljoen dollar.

SBM Offshore had eerder met het oog op een schikking al een reservering gedaan van 245 miljoen dollar. Dit bedrag blijkt nu dus, anders dan zaterdag lee, niet genoeg: het bedrijf komt nog 30 miljoen dollar tekort. Algemeen-directeur Bruno Chabas benadrukt dat de korting op de bonussen van de twee olieplatforms (FPSO's) geen effect zal hebben op de toekomstige resultaten van het bedrijf. "De bonus is niet afhankelijk van de werkelijke prestaties van de twee FPSO's", aldus Chabas eraan toevoegend dat de twee platformen op geen enkele wijze zijn gerelateerd aan het corruptieschandaal.

Financieel-directeur Peter van Rossum meldde dat vanuit eenvoud voor de FPSO's Cidade de Anchieta en Capixaba is gekozen en dat dit deel van de overeenkomst moet worden beschouwd als een manier om verdere schadevergoeding te kunnen vaststellen.

Daarnaast meldde de oliedienstverlener verplicht te zijn mee te werken met de betrokken autoriteiten aan onderzoeken tegen derden. De bestuurders van de oliedienstverlener wezen er echter op dat in bredere zin sprake is van een lopend onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten tegen Petrobras, maar dat de kwesties van de autoriteiten met SBM Offshore met de aangekondigde schikking zijn afgesloten.

Het aandeel noteert vandaag op de Amsterdamse beurs ruim dertien procent hoger, op 11,56 euro.


Gerelateerd