SBM Offshore in AEX

21-03-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - SBM Offshore is na een jaar terug in de AEX. Samen met ABN Amro maakt het 'Schiedamse' fonds vandaag zijn rentrée in de beursgraadmeter van de grootste fondsen op de Amsterdamse aandelenbeurs.

Zij nemen de plaats in van Delta Lloyd en OCI. Een jaar geleden 'degradeerde' SBM Offshore naar de Midkap, de beursindex van middelgrote fondsen.

Vooralsnog profiteert het fonds niet van de promotie: het aandeel staat rond twaalf uur 0,21 procent lager, op 12,045 euro. Waarschijnlijk hebben beleggers het aandeel al eerder ingekocht:. Omdat er veel beleggers zijn die zich slechts richten op bedrijven in de AEX, betekent een opname in deze index in het algemeen meer vraag naar zo'n aandeel.

De AEX valt te zien als een (gewogen) mandje met aandelen van de 25 grootste Nederlandse beursfondsen. SBM Offshore dankt zijn terugkeer in die eredivisie naar verluidt aan de stabiele koers van het aandeel in het afgelopen jaar, gecombineerd met andere bedrijven (Delta Lloyd en OCI) die flink minder waard zijn geworden.

SBM Offshore (ooit Gusto, ooit IHC Caland) ooit verhuisde vorig jaar het hoofdkantoor van het bedrijf van Schiedam naar Amsterdam. Bij SBM werken ruim tienduizend mensen. Het heeft als kernactiviteit 'het ontwerpen, leveren, installeren, exploïteren en onderhouden van speciale vaartuigen, zogeheten FPSO's (Floating Production, Storage and Offloading), die gebruikt worden om olie- en/of gasproducten te behandelen en op te slaan.


Gerelateerd