SBM Offshore schikt in Brazilië

16-07-2016 Nieuws Redactie

AMSTERDAM - SBM Offshore kan opgelucht ademhalen. De dienstverlener voor de olie-industrie met een belangrijke vestiging in Schiedam, heeft zijn lang voorslepende conflict met de Braziliaanse overheid geschikt. "Met de schikking is de zaak voor SBM Offshore afgesloten", aldus het concern.

Het geschil draait om de beschuldiging van corruptie. SBM Offshore zou tot 2011 opdrachten van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras door middel van betalingen aan personeel in de wacht hebben gesleept. De betalingen gebeurden door een tussenpersoon.

Twee maanden geleden leek de schikking met het Braziliaanse ministerie van Justitie al nabij. Het wegsturen van president Dilma Rousseff zou voor een kink in de kabel hebben gezorgd.

Toen in mei 2014 de volle omvang van de fraude aan het licht kwam, werd SBM voor onbepaalde tijd verbannen van de Braziliaanse markt. Het Zuid-Amerikaanse land was toen goed voor ruim de helft van de omzet van het bedrijf.

SBM betaalt nu 149,2 miljoen dollar aan Petrobras en twee keer 6,68 miljoen aan het Braziliaanse OM en een financiële toezichthouder, in totaal 162,8 miljoen. Het bedrijf nam eerder een voorziening voor de financiële afhandeling van de schikking van 245 miljoen dollar.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date