SBM presenteert goedvallende cijfers

09-08-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - SBM Offshore ziet 2017 weer wat zonniger in. De Schiedamse maritiem dienstverlener rekent op een bedrijfsresultaat van meer dan 750 miljoen dollar. Eerder sprak de bedrijfsleiding verwachtingen uit die aan de onderkant van dit bedrag bleven.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft in de eerste helft van 2017 een flink hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Dit bleek vanmorgen bij de publicatie van de halfjaarcijfers van de Schiedamse dienstverlener aan de olie- en gassector.

Algemeen-directeur Bruno Chabas sprak van solide halfjaarresultaten, die door de beide divisies van het bedrijf werden geboekt. Hij ziet een geleidelijk herstel in de markt. "Hoewel het niveau waarop diepwaterprojecten rendabel zijn, aanzienlijk is gedaald, blijft bij onze klanten sprake van beperkte middelen en een selectieve houding bij het nemen van investeringsbeslissingen."

SBM Offshore boekte tussen begin januari en eind juni een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 431 miljoen dollar. Vorig jaar was dat 327 miljoen dollar. Onderverdeeld naar de twee divisies behaalde 'Lease & Operate' een bedrijfsresultaat van 482 miljoen dollar, tegen 368 miljoen dollar vorig jaar. De divisie Turnkey schreef rode cijfers: 23 miljoen dollar negatief. Dat was in 2016 nog 6 miljoen in de plus. De operationele winst kwam uit op 68 miljoen dollar, waar een jaar eerder 38 miljoen dollar resteerde.

De omzet van SBM over de eerste zes maanden van het jaar bedroeg 835 miljoen dollar, elf procent minder dan vorig jaar. De omzet bij Turnkey viel 73 procent lager uit op 90 miljoen dollar. Dat kwam vooral door het gebrek aan werk, na de afronding van een aantal projecten in 2016. De omzet van de divisie Lease & Operate steeg van 600 miljoen dollar naar 745 miljoen dollar.

Bij de presentatie van de cijfers maakte SBM bekend dat de definitieve afwikkeling van de slepende Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak nog altijd op zich laat wachten. Ook in de Verenigde Staten is SBM nog onderwerp van onderzoek. Voor de afwikkeling van de fraudezaak in Brazilië heeft het bedrijf eerder al geld opzij gelegd. Voor de Amerikaanse kwestie niet.

Het orderboek telde eind juni orders ter grootte van 17,0 miljard dollar, versus 17,1 miljard dollar eind 2016.

De koers van SBM Offshore steeg vanmorgen op de Amsterdamse beurs als gevolg van de nieuwe cijfers met een kleine vijf procent.

Gerelateerd