Tal van horecaplannen!

20-05-2017 Nieuws Kor Kegel

Als dát geen toeristische pannenkoeken worden...!

SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers heeft momenteel een enorme invloed op de horeca-activiteiten in Schiedam. Hij heeft afgelopen weken allerlei aanvragen binnengekregen voor exploitatievergunningen en drank- en horecavergunningen. Dezer dagen neemt Lamers zijn beslissingen.  

Over het meest opmerkelijke initiatief berichtte Torpedo Schiedam begin april al. Torpedo is de radio en website Schiedams Nieuws van Patrick van Eijck. Hij liet weten dat er een ondernemer is, die in het voormalige VVV-kantoor aan de Buitenhavenweg 9 een pannenkoekenrestaurant wil beginnen. Andere media namen dat nieuws niet of nauwelijks over, omdat de initiatiefnemer niet bekend was en er nog geen officiële vergunningaanvraag bij de gemeente was binnengekomen. Maar begin van de maand mei kwam de aanvraag er daadwerkelijk en Lamers buigt zich hier momenteel over.  

Horeca in het oude VVV-kantoor past in de visie-ontwikkeling op de Koemarkt en omgeving. Er is een voornemen om vanaf de Koemarkt de toegang tot de Buitenhavenweg voor gemotoriseerd verkeer te verhinderen, zodat café ’t Sterretje en het eventuele pannenkoekenrestaurant behalve aan de voorzijde ook aan de zijkant van de etablissementen een terras kunnen uitstallen. Deze zijde van de Koemarkt wordt dan een serieuze tegenhanger van de ‘overkant’ met ’t Vierkantje en De Hertog (voorheen De Amstelbron) als speerpunten.  

In de visie op de Koemarkt past ook het plan om de kiosken te saneren, zodat Bram Ladage naar een inpandige oplossing aan de Broersvest zou moeten zoeken. Dat is overigens al langer bekend. Het in 2013 opgeheven Schiedamse maandblad De Binnenkant schreef er al over.  

Burgemeester Lamers kreeg meer aanvragen. Zoals voor de overname van café De Boemerang aan de Lange Kerkstraat 33a.

En voor de vestiging van het restaurant Il Giardino aan de Hoogstraat 162-164, waar voorheen drank- & spijssalon ’t Paard van Pim Zaal zat. 

Ook is er een vergunningaanvraag voor The Grill Room, een initiatief van Limburgers die helemaal verliefd zijn geworden op Schiedam, zoals centrummanager Phons Ockerse onlangs zei in het Nieuwe Stadsblad, PopUpTv, Schiedam24 en Stadsomroep Schiedam. De grillroom komt op de Dam 26 in de voormalige reptielenzaak van Coco Systemen. Eigenaar Cock Steenbergen heeft zijn planten-, reptielen- en hengelsportzaak op dit adres verkocht.  

Wat hebben we verder te melden? Er is een exploitatievergunning aangevraagd voor de vestiging van het restaurant Shunmen aan de Parkweg 406, met een flink terras van drie picknicktafels en achttien stoelen, wat op dit punt een enorme aanwinst zou zijn voor deze in- en uitloper van de Schiedamse binnenstad in Nieuwland.  

Voor zo ver we weten, heeft burgemeester Lamers nog geen beslissingen genomen over de aanvragen van brasserie Uniek om het hele Unieplein te benutten als terras, en van De Graauwe Hengst om een terras op de kade van de Lange Haven te  beginnen. Over de door Ralf van Rees en Donatha van Dijk aangevraagde vergunning voor eetcafé The Jester in het voormalige Simpel aan de Vlaardingerstraat 17b hebben we nog geen beslissing gepubliceerd gezien.  

Andere aanvragen heeft Lamers al wel gehonoreerd. Het Jenevermuseum Schiedam krijgt van hem vergunning om jenever en andere alcoholhoudende dranken te schenken bij de buurvrouw, de Havenkerk aan de Lange Haven 72.

Dat mag gedurende de twee dagen van het Jeneverfestival, dat dit jaar plaatsvindt in het weekend van zaterdag 10 juni en zondag 11 juni. Burgemeester Lamers heeft het Jenevermuseum een exploitatievergunnnig en een drank- en horecavergunning verleend.

Het gaat in dit geval om de organisator van het Jeneverfestival, en dat is het Jenevermuseum. De exploitatievergunning geldt voor de twee dagen van het festival. Daarnaast wordt er een drank- en horecavergunning verleend, zodat er tijdens het festival sterke drank mag worden geschonken.  

Lamers verleende ook brasserie Stadhuis vergunning om de trouwzaal van het oude stadhuis op de Grote Markt 1 te verhuren voor niet-commerciële evenementen die het imago van Schiedam als historische (jenever)stad versterken.  

En hij verleende Sjiek vergunning voor drie maanden horeca-activiteiten met buitenterras aan de Korte Haven in het voormalige restaurant Lepels, gedurende de verbouwing van Sjiek en het Zakkendragershuisje aan de Oude Sluis.  Ook kregen John Kooij en Anette Kooij-Leermakers vergunning voor hun café Kennis aan de Vlaardingerstraat 5, het voormalige café Royal.

Tenslotte verleende de burgemeester een paracommerciële drank- en horecavergunning aan de Schiedamse korfbalvereniging Nexus en aan cricketvereniging Excelsior ’20 voor hun kantines aan het eind van de Parkweg, in het Prinses Beatrixpark.  

Schiedam24 pretendeert niet met dit overzicht compleet te zijn. De gemeente informeert over dit soort vergunningaanvragen niet actief naar de pers.


Dit artikel is na een reactie op Facebook aangepast waar het gaat om The Jester en café Kennis, beide aan de Vlaardingerstraat. 

Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date