Uitgeverij VBK neemt Bruna over

07-12-2017 Nieuws Redactie

Correctie: De winkel in de Nieuwe Passage is geen Bruna meer. De onderneming is recent een vestiging van The Read Shop geworden.

SCHIEDAM - Het kwakkelende Bruna wordt per direct overgenomen door uitgever VBK.

Bruna gaat daarbij zijn honderdvijftigjarig bestaan halen. Na jaren ploeteren en miljoenenverliezen is er nu een nieuwe eigenaar die weer in de winkels wil investeren. VBK neemt de keten voor een onbekend bedrag over van de aandeelhouders PostNL en ING. Deze eigenaren sprongen recentelijk nog bij om Bruna overeind te houden; de kosten van het hoofdkantoor en de ontwikkeling van digitale platforms bleken hoger dan viel te dragen.

Bruna telt zo'n driehonderd vestigingen en 250 franchisewinkels. Daaronder de boekwinkel annex postagentschap in De Nieuwe Passage. Het bedrijf heeft veel last gehad van de concurrentie van online winkels, zoals Bol.com. Vorig jaar kende het bedrijf een negatief vermogen van 6,6 miljoen euro.

De overname is stap één in de nieuwe strategie van VBK, dat sinds de zomer zelf ook nieuwe aandeelhouders heeft. Het concern is nu voor 49 procent eigendom van Walvis Participaties (een investeringsfonds van John Fentener van Vlissingen) en internetondernemers Boudewijn Jansen en Erik Jan Vlek. VBK, waaronder ook namen als Atlas Contact, Van Dale en Veen Media vallen, verandert na de overname de bedrijfsnaam naar Shared Stories Group.

Om het boek beter bij de lezer te krijgen, wil VBK ‘de hele keten’ in handen hebben. "Bruna heeft veel gegevens over lezers, wij ook. Zo kunnen we nog meer lezers nog gerichter benaderen”, zegt VBK-directeur Wiet de Bruijn. "De winkels kunnen ook nuttig zijn voor optredens van schrijvers of andere evenementen.”

Bruna begon in 1868 als een boekhandel in Haarlem. Ondanks het nettoverlies van 7,2 miljoen euro vorig jaar op een omzet van 156 miljoen, is De Bruijn niet van plan om winkels te sluiten. De servicepunten van ING en PostNL blijven bestaan.

Gerelateerd