Uniek: als vanouds De Unie, en toch een beetje anders

07-03-2017 Nieuws Redactie

Jolanda Arbouw ontvangt vandaag haar eerste gasten

SCHIEDAM - Koningsdag, de Brandersfeesten: Unie(k) gaat als vanouds weer meedoen met de grote feesten in Schiedam. "Maar wel een beetje anders: met soul en jazz."

Jolanda Arbouw is razend enthousiast over de mogelijkheid met haar nieuwe Bar Brasserie Uniek op hoogtijdagen een groot publiek te bedienen. Maar dan wel op haar manier. Het typeert hoe zij en haar partner Barry Bernard de nieuwe-oude Unie-k willen bestieren: met oog voor wat er is, en met inbreng van eigen smaak en ideeën.

Dus ja, geweldig dat veel oude klanten van De Unie op de eerste dag dat Uniek open is even langswaaien, sommige met bloemen en cadeaus, anderen met dorst. Maar: "Uniek wordt geen kroeg." Geen André Hazes schallende uit de luidsprekers, om elf uur sluitingstijd. Het wordt een zaak waar je terecht kunt voor een borrel - 'met een lekker borrelplankje' - en om te eten: lunch en diner. "We hebben saté, maar dan met kippedijen, dat is net even malser. Maar ook biefstuk, dorade, zalm, een lekkere entrecote en lamskoteletten."

Nu al zijn er meer plaatsen op het terras, en Arbouw hoopt dat tegen de zomer nog verder uit te breiden. "Wat mij betreft maken we van het hele plein een terras." Want de unieke locatie, een oudvertrouwde stek op een centrale plek in de stad, dat is wat Arbouw en Bernard zo aantrok in de Gerrit Verboonstraat. Het bracht hen vanuit Rotterdam naar Schiedam. Arbouw had daar de kroeg Het Stoplicht, op de hoek Bergweg/Gordelweg. "Ze begon met niets en we vreesden hoe het zou gaan, maar ze wist er toch in anderhalf jaar de loop in te krijgen", weet een dame die haar goed kent en zeer goed gezind is: haar schoonmoeder. Zoon Barry Bernard ('al twintig jaar kok') en lief Arbouw grijpen nu de kans om voor eerst samen te gaan ondernemen in de horeca.

Veel van de sfeer van de oude Unie is gebleven, inclusief de mooie houten lambrisering en vloer. Maar veel is vernieuwd. En zeker de ambitie van Arbouw en Bernard zal voor veel nieuw elan in Uniek gaan zorgen. Het is opnieuw een gelegenheid in de stad waar de horeca een frisse herstart maakt. Ook na ruim honderdvijftig jaar - want zo lang is het pand bij de Koemarktbrug al een huiskamer van Schiedam.

Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date