Categorieën

Service

Veel animo voor timmerfabriek

Veel animo voor timmerfabriek
Nieuws

Veel animo voor timmerfabriek

  • Redactie
  • 13-06-2015
  • Nieuws
Veel animo voor timmerfabriek

SCHIEDAM - Veel toeloop vandaag in de timmerfabriek van Wilton Fijenoord. Die door Van den Tempel wordt omgebouwd tot onderkomen voor Gusto MSC. Het tellertje stokte vanmiddag om vier uur op precies 333 bezoekers.

De timmerfabriek werd kort na de oorlog gebouwd in een weliswaar zeer functionalistische, in beton gegoten, maar ook karakteristieke stijl. Het maakt dat het pand ook vandaag de dag nog aanspreekt; met een synchrone harmonie, een spel van rechte en gebogen lijnen en veel glas. Ingenieursbureau Gusto MSC verkoos het pand tot zijn nieuwe thuis, niet ver van het kantoor dat het nu op Vijfsluizen huurt.

Van binnen wordt het pand getypeerd door het enorm atrium. Licht, vanwege de grote geronde glazen daklichten. Rond het atrium drie verdiepingen met open vloeren. Er zullen een kleine driehonderd mensen gaan werken.

Grootste uitdaging van de grote verbouwingsklus is volgens uitvoerder Peter Boekhout de tijdsdruk waaronder het wordt uitgevoerd. Van den Tempel begon zijn werk in januari en voor 31 juli moet de aannemer klaar zijn. “Want het werkt zo dat we een boete betalen als we later opleveren; tegelijk krijgen we een premie als we op tijd zijn.”

Het betekent bijvoorbeeld dat maandag de vloerbedekker al aan het werk gaat, terwijl een leek zou zeggen dat er nog volop aan het pand gewerkt wordt. “Dat is ook zo, maar de vloerbedekking komt in de afgeschermde ruimtes die al klaar zijn.” De aanwezigheid van de vloerbedekker zorgt volgens Boekhout voor wat druk extra op de ketel - op een goeie manier. “En hij schuift letterlijk het vuil voor zich uit.” Op de vooral open vloeren zijn er met weinig gips en veel glas onderscheiden werkplekken die een ruim doorzicht garanderen.

Nu is er al weinig vuil te bekennen in het pand. Na ruim vijf maanden werk is het project toe aan de fase van aankleden en afronden. Recent zijn twee grote, twaalf ton zware trappen in het atrium geplaatst, een andere grote uitdaging in de ogen van Boekhout. De trap werd dan wel opgeknipt in delen van vier ton, maar met een kraan met een gewicht van ook vier ton, moet je er wel voor zorgen dat de vloer het gewicht kan houden. Die vloer in het atrium is nieuw, extra ingelegd; eronder is ruimte gemaakt voor een parkeergarage.

Momenteel zijn dagelijks in het pand, eigendom van de broers Jan en Aad Hersbach, zo'n tachtig mensen aan het werk, om het pand op tijd af te ronden. Na de zomer zal Gusto MSC zijn intrek nemen in de Timmerfabriek.