Categorieën

Service

Volker Rail en Mobilis mogen Hoekse Lijn ombouwen

Volker Rail en Mobilis mogen Hoekse Lijn ombouwen
Nieuws

Volker Rail en Mobilis mogen Hoekse Lijn ombouwen

  • Redactie
  • 26-03-2016
  • Nieuws
Volker Rail en Mobilis mogen Hoekse Lijn ombouwen

Artistieke indruk van metrostation Hoek van Holland Strand - bij een winterzonnetje, mogen we hopen; beeld: Volker

SCHIEDAM - Volker Rail en Mobilis hebben de aanbesteding gewonnen voor de ombouw van de spoorbaan van de Hoekse Lijn en de realisatie van zeven metrostations. De gemeente Rotterdam gunde de combinatie deze opdracht met een waarde van bijna 72 miljoen euro. De werkzaamheden moeten uiterlijk op 15 februari 2018 zijn afgerond.

De bouwerscombinatie meldt trots dat het omvangrijke project onder andere de aanleg en ombouw van een spoorweg omvat, net als de gedeeltelijke sloop en nieuwbouw van zes bestaande stations, waaronder Schiedam-Nieuwland, de bouw van het nieuwe station Maassluis Steendijkpolder, de constructie van technische ruimtes en liftinstallaties, ombouw van bovenleidingen en een rangeervoorziening bij de Vulcaanhaven in Vlaardingen.

Deze aanbesteding is volgens Volker Rail het grootste bestek in het project Nieuwe Hoekse Lijn, dat diverse andere aanbestedingsprocedures kent. Het bestaande spoor tussen Schiedam-Centrum en Hoek van Holland wordt omgebouwd tot een regionale verbinding voor zowel metro’s met een hoge frequentie, als goederentreinen voor de bedrijven op de route. De Hoekse Lijn is nu nog onderdeel van het hoofdspoorwegnet waar zowel NS-passagierstreinen als goederentreinen rijden. In Schiedam wordt de lijn gekoppeld aan het bestaande metronetwerk.

De RET gaat de metrolijn zonder subsidie exploiteren. Deze tekende in februari 2015 het contract voor de aanschaf van zestien nieuwe metro’s van fabrikant Bombardier voor dit traject. Bombardier sleepte ook de gunning voor het spoorbeveiligingssysteem op de nieuwe Hoekse Lijn in de wacht, ter waarde van 25 miljoen euro. De gemeente Rotterdam verwacht dat met de komst van de metrolijn het aantal reizigers van en naar Hoek van Holland met veertig procent zal toenemen.

De nieuwe Hoekse Lijn is een uitbreiding van metrolijn B die start in de Rotterdamse wijk Nesselande. Bij het project hoort ook een verlenging van het huidige spoor tot vlakbij het strand, inclusief een nieuw station. Het huidige station Hoek van Holland Strand komt dan te vervallen. Deze werkzaamheden maken deel uit van een andere aanbesteding die op hetzelfde moment start maar later wordt afgerond. Met het totale project voor de nieuwe Hoekse Lijn is alles bij elkaar 312 miljoen euro gemoeid.