Categorieën

Service

'Duurzame gemeente wil oude pannen'

'Duurzame gemeente wil oude pannen'
Nieuws

'Duurzame gemeente wil oude pannen'

  • Redactie
  • 05-03-2020
  • Nieuws
'Duurzame gemeente wil oude pannen'

Links directeur Hotspot Hutspot Bob Richters, rechts directeur Stichting De Groot Fonds Luuk Ruys

SCHIEDAM - Vanmiddag gaf Stichting de Groot Fonds, eigenaar van de voormalige gymzaal aan de Kloosterplaats, het publiek de gelegenheid binnen te komen kijken naar de vordering van de verbouwing. Het is de planning dat de huurder van het pand, het sociale restaurant Hotspot Hutspot, op 1 juni aanstaande zijn deuren zal kunnen openen.

Hotspot Hutspot heeft op dit moment twee vestigingen, een in Rotterdam Crooswijk en een in Rotterdam Lombardijen. De nieuwe vestiging in Schiedam zal de eerste zijn met een eigen bakkerij. Waar de bakkersoven komt, is al aan te wijzen: een nis achterin, waar vroeger waarschijnlijk de diverse gymnastiektoestellen stonden opgeslagen. Verder is het nog een grote ruimte van 140 vierkante meter. Het mooie daarvan is dat nu verschillende historische onderdelen goed te zien zijn. Zo werd achter een muurtje een oude houten deur ontdekt. Die blijft gehandhaafd, al heeft de deur geen functie. De klimrekken van de gymzaal van weleer zijn bewaard gebleven en krijgen een plaats. Onverwacht was ook de ontdekking van een ronde stenen put onder de oude vloer. Dat is volgens de architecten waarschijnlijke een oude open vuurplaats geweest in het gebouw in wat een klaslokaal was van de Stads Armenschool die op deze plek was gevestigd. Ook enkele haaks op het gebouw aan de Kloosterplaats staande gebouwen aan het Broersveld maakten onderdeel uit van de in 1779 door architect Rutger van Bol'es gebouwde Stads Armenschool.

Het zal volgens de architecten die nu verantwoordelijk zijn voor de verbouwing, Ralph van de Donk en Henk Magrijn, tussen 1929 en 1930 zijn geweest dat de ruimte verbouwd is tot gymzaal. In de jaren zestig en zeventig is de ruimte ook gebruikt door dansschool Rudolf Fitskie. De oude beukenhouten vloer van de gymzaal was niet meer te redden, want te zeer aangevreten door beestjes, zegt Ralph van de Donk. "Maar er komt wel een vloer in te liggen die op zo'n ouderwetse gymzaalvloer lijkt, nu echter van eikenhout, omdat dit beter samengaat met de vloerverwarming. De slangen voor de vloerverwarming liggen inmiddels in de gegoten betonnen vloer. Eer de verwarming werkt, gaat nog wel even duren. We willen namelijk met een warmtepomp gaan werken en dat vraagt wat extra tijd." 

Wat ook vertraging in de verbouwing oplevert, zijn de dakpannen. Men wilde graag moderne dakpannen die als zonnepanelen werken. Dat is echter door de monumentendienst van de gemeente afgewezen. Nu zijn er twee soorten zogenoemde 'verbeterde Hollandse pannen' geselecteerd die tweedehands aangeschaft dienen te worden, maar tweedehands betekent in dit geval duurder dan nieuw. "De bestelling is nog niet de deur uit", zo merkt Jacob Wiersma,de voorzitter van de Stichting De Groot Fonds, op. "Eigenlijk is het van de zotte dat het in een gemeente die de ambitie heeft om de duurzaamste gemeente van het land te worden, geblokkeerd wordt vanuit het gemeentelijk apparaat om duurzame pannen te gebruiken. Natuurlijk koestern ook wij het verleden, het pand wordt immers schitterend gerestaureerd, maar er is geen verleden, als er geen toekomst meer is. Dus je moet zorgen voor een evenwicht tussen verleden en toekomst, daar zou het echt om moeten gaan. We hebben hemel en aarde bewogen om moderne 'zonnepannen' op het dak te mogen leggen, maar helaas we krijgen er geen beweging in. Ik zeg het nogmaals, we hebben de vintage pannen nog niet besteld."