'Familiebedrijf' in drugs ontmanteld

04-04-2018 Nieuws Redactie

Gasdrukwapen en (op de andere foto) verdovende middelen die in beslag zijn genomen; foto: politie Schiedam

SCHIEDAM - Een ‘familiebedrijf’. Zo noemt de Schiedamse politie de familie die zich bezighield met drugshandel en wiens activiteiten zijn beëindigd na verschillende arrestaties de afgelopen tijd.

Acht leden (in de leeftijd van 26 tot 58 jaar) van dezelfde familie werden na een uitgebreid onderzoek aangehouden. Daarnaast arresteerde de recherche nog eens twaalf personen (van 18 tot 54 jaar) buiten de familie die deel uit lijken te maken van dit criminele samenwerkingsverband.

Volgens districtchef Tarik Topcu werd zo "een overlast gevende groep, die zich lang onaantastbaar waande, buitenspel gezet.”

Directe aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek naar de handel in verdovende middelen was de arrestatie van een 26-jarige Schiedammer, begin augustus vorig jaar. Bij hem vond de politie gebruikshoeveelheden (hard)drugs. Agenten en collega’s van Toezicht en Handhaving van de gemeente Schiedam hielden de familie, en de lieden waarmee zij samenwerkten, vervolgens gedurende langere tijd in de gaten. Niet alleen meldingen over de handel in verdovende middelen, maar ook over bedreiging, intimidatie, vernieling en andere overlastgevende zaken, waren aanleiding om op te treden en verder te onderzoeken.

Dat vervolgonderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie en in samenwerking met de gemeente Schiedam en de Belastingdienst, leidde onder andere naar een garagebox aan de Holysingel in Vlaardingen en naar een woning aan de Johan Wagenaarstraat in Groenoord, van waaruit verdovende middelen werden verhandeld. 

De rechercheurs namen de afgelopen maanden onder andere een auto, ruim een kilo harddrugs, een nepvuurwapen en grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal in beslag. Op last van de gemeente Schiedam werd de woning aan de Johan Wagenaarstraat gesloten. Dat gold ook voor een woning aan de Van Bleiswijkstraat in Vlaardingen. Districtchef Tarik Topcu, kortgeleden aantreden, is trots op het resultaat: “Drugshandel, intimidatie en geweld zijn onacceptabel. Daar is nergens plaats voor, ook niet in Schiedam. Ik ben er trots op dat mijn dienders in samenwerking met de gemeente en het OM deze overlast gevende groep hebben aangepakt."

In totaal hielden agenten twintig personen aan, van wie acht uit dezelfde familie. Zes verdachten zitten nog vast. De rest is heengezonden in diverse stadia van de vervolging, maar zijn nog steeds verdachte in het onderzoek dat wordt voortgezet.Gerelateerd