'Hij moet naar Schiedam', zegt de weduwe van Peet van Es

10-04-2017 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - "Onbeschrijfelijk. En het doet heel erg pijn." Dat zijn de woorden van Arine Prins, de weduwe van de in Zuid-Afrika vermoorde Peet van Es. RTV Rijnmond zocht en vond contact met haar en bracht het verschrikkelijke verhaal in de uitzending.

Prins wil zo snel mogelijk met haar kinderen en het lichaam van Schiedammer Peet van Es terug naar Nederland. 'Braindead', zo typeert ze zichzelf. 

In achttien jaar tijd voelde zij zich nog nooit onveilig in Zuid-Afrika. "Een keer is er ingebroken. Maar mijn man en zoon gingen vaak samen naar Mozambique en Zambia en dan was ik met mijn dochter alleen thuis." Bang was zij daarbij nog nooit. En nu, kort voor het gezin terug naar Nederland zou gaan, vallen vijf mannen hun huis in de buurt van het stadje Barberton binnen, niet heel ver van Swaziland en Mozambique en vermoorden haar man.

De van oorsprong Vlaardingse werd zelf ook onder handen genomen en kreeg een vuilniszak over haar hoofd. "Vastgebonden en vijf uur gemarteld", zegt zij. "Ze hebben geprobeerd me te wurgen." De zoon en dochter waren niet thuis toen het geweld zich afspeelde.

Prins wil Peet van Es bijzetten bij het graf van zijn vader. "Hij moet naar Schiedam. Bijgezet bij zijn vader in het graf." Ze ziet op tegen de kosten daarvan. De indringers namen 'alles wat we hadden' mee.

"Peet was een hele vriendelijke man. Ik begrijp niet waar dit vandaan komt. Hij sliep al, hij lag al in bed. Ik heb hem ook niet meer gezien, ze hadden mij beneden vastgebonden."

Peet van Es werkte al zes jaar in Mozambique. "We waren net alle spullen aan het opruimen om terug te gaan naar Nederland, omdat we hier klaar waren. De tickets waren al gekocht." Nu is alles wat ze wil: "Weg hier."


Gerelateerd