'Jenever en hondenpoep' uitgedrukt tot 'ondernemen en bruisen'

06-04-2017 Nieuws Redactie

Foto: Han van der Horst

SCHIEDAM - De stad onder de rook van Rotterdam is de stad naast Rotterdam geworden, voor de twaalf journalisten-in-spé die vandaag hun tijdschrift Politischie presenteerden in de Korenbeurs.

Jenever en hondenpoep, zo leerden de eerstejaars van de Fontys-hogeschool Schiedam kennen op een druilerige maandagochtend. Veel leegstand, weinig volk op straat. Maar die indruk vervaagde snel. Schiedam werd een stad waarin gemeentebestuur en burgers er samen zo veel mogelijk van proberen te maken. "Naar ons idee is er een goed onderling contact", aldus Sanne Jeursen, een van de twaalf bij de presentatie.

De afgelopen weken waren zij op maandag en donderdag in Schiedam, en bij gelegenheden die zij wilden verslaan. "Moeten we hier iedere week naar toe?", vroegen zij zich af na de eerste kennismaking op die bewuste maandag. "Maar achteraf blijkt het een stad waarin juist veel gebeurt, waar veel ondernomen wordt", vindt Cas Hoekstra. Zelfs het werkwoord 'bruisen' komt in dit verband over zijn lippen.

De studenten kregen complimenten van hun begeleidend docent Lammert Landman. Als enige groep van de veertien wisten zij het tijdschrift met hun artikelen daadwerkelijk uit te geven: de gasten bij de presentatie vanmiddag kregen het blad in handen. Veel van hen figureerden in Politischie, als geïnterviewden. Vooral groos was Harr Wiegman, die zorg had gedragen voor een bijzondere cover van het blad - en daar veel loftuitingen voor ontving. Crowdfunding bracht de studenten de benodigde middelen om de drukker te betalen.

In het blad artikelen met een link naar de politiek, want dat was de opdracht. Wijkagent John Oehlers, laaggeletterheidsbestrijder Iris Coster, homo-ambassadeur Henk van den Broek, theaterdirecteur Rob Roos, vrijwilligster Joke de Haan, Meredia-oprichtster Rita van der Eijk, Wilma Timmer, directeur van Centrale Opvang Nieuwkomers en 'winkelmeid' Janet van Huisstede komen langs in het magazine van 44 pagina's, net als wethouder Mario Stam en de prominenten Bas Heijne en Arie Boomsma. Voor wie de interviews met hen wil lezen: in de bibliotheek zijn nog exemplaren van Politischie te krijgen.

De studenten krigen nog een beoordeling over hun inspanningen - behalve het blad schreven en filmden ze ook voor de site Props waarop hun werk gebundeld werd. Spannend, of de Schiedammers nog van hen zullen horen. In de stad, of in de nationale media. Succes allemaal!Gerelateerd