Categorieën

Service

'Kans op aardbevingen bij gaswinning in Pernis'

'Kans op aardbevingen bij gaswinning in Pernis'
Nieuws

'Kans op aardbevingen bij gaswinning in Pernis'

  • Redactie
  • 09-03-2021
  • Nieuws
'Kans op aardbevingen bij gaswinning in Pernis'
VLAARDINGEN – Er is een serieuze kans op aardbevingen in het Rijnmondgebied als gevolg van gasboringen in Pernis. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schoffelt dat te veel onder het tapijt.

Dit stelde René Segers, raadslid namens het CDA in Rotterdam, vandaag op de radio, in gesprek met Omroep Vlaardingen.

De NAM heeft vergunning aangevraagd om met een al langer bestaande installatie in Pernis naar gas te boren. Het bedrijf verschaft daarover ‘foute burgervoorlichting’, aldus Segers. “Ze bagatelliseren de risico’s.”

Eerder communiceerde de NAM eigenlijk niet met de ‘bezorgde burgers’ in de omgeving, aldus het raadslid. “We hebben daar in een eerdere fase aandacht voor gevraagd. Nu zijn ze wel aan het communiceren, maar doen ze dat op een bagatelliserende manier. Zo van: het risico valt mee, gaat u rustig slapen. Als er schade is aan woningen gaat een onafhankelijk commissie die schade beoordelen.” Wat zou u denken, als u daar woont, vraagt Segers zich retorisch af. “Dit is een manier van communiceren die ons niet geruststelt.”

Het probleem is tweeledig: de bodem onder Pernis zakt al en zal als gevolg van de boringen verder dalen. “Er zijn twee plekken in Nederland met meer dan acht centimeter bodemdaling: dat zijn Groningen en Pernis.” Als gevolg van de boringen zal de bodem maximaal twee centimeter dalen, aldus de NAM. Maar: “We zitten al aan die acht, daar kan niet nog meer bij”, aldus Segers.

Verder zijn er ‘seismologische risico’s’. Dus een kans op aardbevingen als gevolg van het winnen van het gas, zoals in Groningen is gebeurd. Ook hier stelt de NAM de omgeving vooral gerust. “Maar als je er op een andere manier naar kijkt dan staat er gewoon dat er negentien procent kans is op een forse beving. We hebben het hier over twee gasvelden onder bestaande bebouwing en ook hele gevaarlijke petrochemische industrie.”

Segers: “Er wordt gedaan alsof we ons om niets drukmaken.” In de Tweede Kamer liet Segers via partijgenote Agnes Mulder al schriftelijke vragen stellen aan de minister. Ook die stelde vooral gerust. Maar als de gaswinning in Groningen stopt, dat zal er toch elders brandstof voor onze gaskachels en ovens moeten worden opgepompt, zo luidde ongeveer het betoog van de minister. “Maar in Pernis wordt geboord naar gas dat alleen in de industrie gebruikt kan worden. Het gaat niet om gas voor huishoudens”, aldus Segers. Bovendien: zijn we niet doende in een energietransitie.

“We blijven heel vervelend de luis in de pels en gaan vragen blijven stellen. Ben je bereid om zulke grote risico’s te lopen met mensen die er wonen en de industrie eromheen? We gaan zo vaak mogelijk aan die bel trekken zodat we serieus worden genomen en Pernis niet het vergeten gasveld van Nederland wordt.”

De NAM stelde eerder dat gaswinning in Nederland gebeurt onder strikte voorwaarden en met streng toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen. "Daarnaast hanteert NAM ook een aantal eigen randvoorwaarden voor haar activiteiten. En ook hebben we geleerd van onze ervaringen met de Groningen gaswinning en de impact die het heeft op de samenleving. De randvoorwaarde voor onze activiteiten is dat wij veilig werken, anders doen wij het niet. Dit geldt dus ook voor onze werkzaamheden in Pernis", zo stelt het bedrijf. "Gaswinning uit de velden rond Pernis heeft in de loop van de jaren nooit tot bevingen geleid. Dit geldt tevens voor gaswinning in de afgelopen decennia uit heel Zuid-Holland. Als er toch bevingen plaatsvinden die overlast en schade veroorzaken, stoppen we de gaswinning", aldus de NAM op de site van het bedrijf..

Iets vergelijkbaars belooft het waar het gaat om verzakkingen. "De verwachte bodemdaling is gering en levert naar verwachting geen negatieve effecten voor de omgeving op. Bij onverwachte hogere bodemdalingsniveaus stoppen we de gaswinning."

Het bedrijf is van plan de gaswinning uit het gasveld Pernis te herstarten en er de komende jaren 300 miljoen m3 gas te produceren, 'over een periode van meerdere jaren'. "Dat is voldoende om ongeveer 230 duizend huishoudens een jaar lang van warm water en een warm huis te voorzien." Gasveld Pernis behoort volgens de NAM tot de 240 kleine gasvelden van Nederland. "Het meeste aardgas uit kleine velden wordt gebruikt in huishoudens, denk hierbij aan koken, douchen en het verwarmen van huizen. Het overige deel wordt gebruikt voor het draaiende houden van de industrie."

De overgebleven gaswinning in Nederland, 'hoe klein ook', blijft volgens de NAM relevant. "De komende decennia blijft aardgas nodig en daarmee een belangrijk onderdeel van de Nederlandse energiemix, totdat we ons land volledig van duurzame energie kunnen voorzien. Aardgas uit eigen land heeft de voorkeur boven import; het is bijvoorbeeld minder vervuilend dan import-gas, is goedkoper en levert werkgelegenheid op voor de Nederlandse economie. Het winnen van gas uit bestaande en nieuwe gasvelden op land en op zee blijft daarom nodig en waardevol."