'SBM Offshore verdiende 1,1 miljard dollar met omkoping'

08-05-2023 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - SBM Offshore verdiende naar schatting 1,1 miljard dollar door omkoping. Dat stelt de internetpagina van Follow the Money vandaag. 
 
SBM Offshore betaalde bij elkaar ongeveer 830 miljoen dollar aan boetes en schikkingen, nadat justitie het bedrijf aanwreef functionarissen in Angola, Brazilië en Equatoriaal Guinea te hebben omgekocht. Uit 'nieuw vrijgegeven documenten', aldus Follow the Money blijkt nu dat het Schiedamse bedrijf per saldo dus nog flink met de malversaties opschoot.

De nieuwe informatie komt uit een rapport dat SBM zelf liet opstellen voorafgaand aan een schikking, waarmee het concern strafrechtelijke vervolging ontliep. Het Openbaar Ministerie weigerde in 2014 de details van die schikking vrij te geven, zo schrijft Follow the Money. "Maar de rechtbank Amsterdam oordeelde recent dat het OM toch met documenten over de brug moet komen, onder meer over de verdiensten die SBM met fraude kon opstrijken."

"Waar SBM normaal gemiddeld achttien procent van de tenders binnensleepte, won het bedrijf in de landen waar het smeergeld betaalde tussen de 55 en 67 procent van de aanbestedingsprocedures", zo luidt de logische conclusie van de journalistieke onderzoekssite.

Het nieuws van de opbrengst van de omkopingspraktijken deert SBM Offshore op de beurs niet. De koers van het aandeel plust vandaag, rond twaalf uur ruim een half procent.

Zie het artikel op Follow the Money.Gerelateerd